Smog guši Moskvu

Zbog požara koji u okolini Moskve tinjaju već danima, zagađenje vazduha veće je za 10 odsto od uobičajenog.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

09:59

Default images

Neki stručnjaci ukazuju da bi ovakve vremenske prilike mogle da izazovu na stotine smrtnih slučajeva među Moskovljanima.

Koncentracija ugljen-monoksida u ruskoj prestonici je tolika da oštećuje 20 odsto crvenih krvnih zrnaca u ljudskom organizmu, što je ravno efektu pušenja dve pakle cigareta u roku od tri do četiri sata, saopštili su stručnjaci za plućne bolesti.

Stručnjaci savetuju građane da nose maske, konzumiraju antioksidante i da što više borave u zatvorenom prostoru.

Međutim, boravak u zatvorenom za mnoge je prava agonija zbog rekordno visokih temperatura. Većina građana nema klima-uređaje, pa spas od vrućine pronalaze čak i kupanjem u gradskim fontanama.

„Evo kako se borim sa vrućinom. Kupanje nije dozvoljeno u ribnjacima, a oni su i prljavi. Zato je fontana pravi izbor.“

„Dobro je, vrlo dobro ovde u fontani. Sada želim da budem što bliže vodi“, kažu građani.

Neuobičajene vrućine u Moskvi su započele sredinom juna, od kada se temperatura ne spušta ispod 30 stepeni, a tokom dana sve je bliža 40. podeoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: