Grčka: Protesti i nestašica goriva

Grčka je i dalje bez rešenja za štrajk vozača goriva, dok se policija suzavcem borila protiv demonstranata. Neki srpski turisti imaju problem kako da se vrate.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

09:52

Default images

Grčka vlada izdala je naredbu o mobilizaciji građana kako bi okončala trodnevni štrajk vozača cisterni s gorivom koji protestuju zbog mera štednje.

Naredba o mobilizaciji izdata je nekoliko sati pošto su pregovori vlade i štrajkača propali, a tom merom se od vozača zahteva da se vrate na posao ili im preti krivična prijava i kazna od pet godina zatvora.

Brojni državljani Srbije završetak svog letovanja u Grčkoj koriste kako bi se snašli i napunili rezervoar da bi se vratili u zemlju.

Kraj meseca je vreme za smenu gostiju na moru. Pored uobičajenih stvari o kojima treba razmišljati ukoliko na more krećete svojim vozilom, pojavila se još jedna - kako nabaviti benzin kada je u Grčkoj nestašica.

Oni koji su već u Grčkoj imaju veći problem jer svoje skoro prazne rezervoare ne mogu da dopune. Zbog štrajka prevoznika cisterni, pumpe su ostale bez goriva, pa i naši turisti, koji su sopstvenim prevozom otišli na letovanje, lutaju grčkom obalom u potrazi za mestom gde se toči benzin.

„Juče oko 10 sati većina velikih pumpi, među kojima BP Eko i Šel, je prestala da prodaje gorivo najpre bezolovni, a u toku dana nestalo je i supera i dizela. Međutim, situacija na Tasosu nije strašna jer postoje male privatne pumpe kod gradića Limenarija gde se gorivo normalno prodaje, a gužvi i redova nema. Vozači najviše problema imaju duž istočne obale Tasosa pošto su tu uglavnom te velike pumpe koje su prestale juče da rade, tako da je nekih 50 km puta bez goriva“, kaže novinar B92 Stefan Goranović.

Najviše su pogođeni sever Grčke i ostrva, a upravo tamo tradicionalno letuje najviše srpskih turista. Na Halkidikiju povremeno ima benzina i on se izdaje po 20 litara za vozilo.

„Na pumpama ima goriva, ali jedna po jedna pumpa ga daje. Jesu veliki redovi, juče je bio kilometarski red ispred turističkog mesta Hanioti, ali imajući u vidu da se mala količina goriva daje (do 20 litara), to brzo ide", rekao je Nikola Antonopulus iz grčke turističke agencije „Brosi“.

Naši sugrađani koji imaju problem zbog nestašice goriva obratili su se i konzulatu Srbije u Atini

„Njima su se javljali građani i juče i prekjuče, ne znajući šta da rade i kako da dođu do granice Makedonije zbog goriva. Neki su ostali sa malo goriva, jer ipak se radi o području koje je relativno blizu. Samo onima koji su ostali na minimumu predstoji put, oni su u problemu“, objašnjava Jovica Čekić, konzul Srbije u Atini.

Nestašica benzina u Grčkoj nastala je zbog štrajka vozača cisterni koji se protive merama štednje vlade u Atini. Oko 70 odsto benzinskih pumpi u Atini ostalo je bez zaliha goriva. U Grčkoj su zabeležene nestašice sveže hrane kao i prevremena zatvaranja fabrika.

„Do sada, na sreću, nismo pogođeni nestašicom goriva, jer imamo velike rezerve dizela. Mi pripremamo zalihe početkom meseca. Ali ako se štrajk nastavi, imaćemo velikih problema“, kaže vozač turističkog autobusa Astrinos Alevizakis.

Zbog ovakvog stanja u zemlji, grčka vlada naredila je mobilizaciju građana i prekid štrajka u roku od 24 sata. Međutim, članovi sindikata drumskih prevoznika ignorišu naredbu vlade. Oni su kao odgovor organizovali protest u centru Atine tokom kojih je policija upotrebila i suzavac.

"Ako dođe do rata ili neke druge katastrofe, mi ćemo sa zadovoljstvom sići sa kamiona, ali sada nećemo. Mi smo platili za dozvole i grčka vlada mora to da nam nadoknadi", kaže organizator protesta Spiros Kapetanios.

Više hiljada vozača kamiona od ponedeljka protestuje zbog planova vlade da njihov sektor izloži većoj konkurenciji, odnosno zbog promena u izdavanju dozvola, što je jedna od ključnih reformi u cilju dobijanja pomoći u vrednosti od 110 milijardi evra za izlazak zemlje iz dužničke krize.

Ovaj zajam Grčka treba da dobije od zemalja Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: