NVO: Profesorka ili poverenica

25 NVO zahteva od poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić da se opredeli da li će obavljati svoju funkciju ili će se baviti predavanjem prava.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.07.2010.

00:04

Default images

Prema odredbi člana 28. Zakona o zabrani diskriminacije, poverenik ne sme obavljati bilo kakvu profesionalnu delatnost, navodi se u saopštenju.

"U članu 30. ovog Zakona, nepoštovanje zabrane vršenja druge profesionalne delatnosti sankcionisano je razrešenjem sa funkcije poverenika", navodi se dalje.

25 nevladinih organizacija, među kojima su i Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Regionalni centar za manjine, Žene u crnom, Sivil rajts defenders, Labris, Centar za integraciju mladih i druge, smatraju da je za vršenje funkcije poverenika za zaštitu ravnopravnosti neophodno angažovanje celokupnih radnih kapaciteta lica koje je na tu funkciju izabrano.

"Odlukom da postupi direktno suprotno slovu Zakona o zabrani diskriminacije, Nevena Petrušić je pokazala da ne namerava ozbiljno i u potpunosti da se posveti vršenju poslova iz svoje nadležnosti", navodi se.

Nevladine organizacije navode i da za gotovo tri meseca od dana svog izbora Nevena Petrušić nije iskoristila nijednu mogućnost koja joj je stajala na raspolaganju da upozori na brojne i drastične slučajeve diskriminacije, kao što je slučaj kamenovanja naselja Roma u mestu Jabuka kod Pančeva.

Podsetimo, Petrušićeva je izjavila za B92 da nije u sukobu interesa.

S druge strane, ona je ocenila da je situacija u selu Jabuka kod Pančeva, gde se pretilo Romima, "stabilna" i apelovala na nevladine organizacije da delovanje usmere na izgradnju dobrosusedskih odnosa u selu.

Poverenica za ravnopravnost je u jučerašnjem saopštenju rekla da od završetka protesta nije zabeležen nijedan slučaj kršenja osnovnih ljudskih prava.

"Sve strane u ovom slučaju rade na uspostavljanju konstruktivnog dijaloga sa ciljem sprečavanja sličnih situacija u budućnosti sa posebnim naglaskom na stanje među omladinom u ovom selu", rekla je Petrušićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: