Sud: Politizacija slučaja Ganić

Ejup Ganić, čije je izručenje Srbiji odbio sud u Londonu, vratio se u Sarajevo. Sud kritikovao Srbiju zbog politizacije procesa.

Izvor: B92

Sreda, 28.07.2010.

18:33

Default images

B92 je imao uvid u presudu u kojoj stoji ocena sudije Timotija Vorkmena da je zahtev za izručenje člana ratnog predsedništva BIH politički motivisan.

Ministarka pravde Srbije odbacila je takve navode tvrdeći da procesuiranje optuženih za ratne zločine ne može biti predmet bilo kakve trgovine.

U obrazloženju na petnaestak stranica, sudija Timoti Vorkman saopštio je da srpsko tužilaštvo nije priložilo nijedan novi dokaz koji bi uverio sud da su haški tribunal i sud u Sarajevu pogrešili kada su odustali od gonjenja Ganića za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Daleko je, međutim, zanimljiviji sudijin utisak da je u pozadini zahteva za izručenje Ganića - politika odnosno da je u pozadini svega pokušaj Beograda da od Sarajeva dobije podršku za skupštinsku deklaraciju o Srebrenici kako bi bio ubrzan put Srbije ka Evropskoj uniji.

"Iz dokaza koji su predočeni zaključio sam da je tokom ekstradicione rasprave bilo pokušaja da se ta rasprava iskoristi kao sredstvo kojim bi se obezbedilo da bosanska vlada podrži Deklaraciju o Srebrenici (Skupštine Srbije). Ako je istina da je Vlada (Srbije) bila spremna da ne insistira na izručenju a da zauzvrat obezbedi kooperativan stav Bosne, taj čin predstavlja zloupotrebu procesa pred sudom", naveo je sudija Vorkman.

Ovaj zaključak bazira se, pre svega, na svedočenju Damira Arnauta, savetnika Harisa Silajdžića.

Da je Srbija bila spremna na popuštanje, navodno, svedoči i obećanje turskom ambasadoru da je, ukoliko Sarajevo prihvati deklaraciju o Srebrenici, Vlada Srbije spremna čak da namerno zakasni sa slanjem zahteva za Ganićevu ekstradiciju, što bi automatski omogućilo njegovo oslobađanje.

Sudija Vorkman je konstatovao i da navodno obećanje nije ostvareno, ali je ipak zaključio "da nema nikakve sumnje da su iz Beograda slana upozorenja da Ganićevo pitanje zavisi od stava prema deklaraciji".

U pisanom saopštenju, ministarka pravde Snežana Malović odgovara da zahtev za izručenje Ejupa Ganića ne može biti predmet bilo kakve trgovine.

Ejup Ganić stigao je u Sarajevo, zaobilaznom maršrutom preko Istanbula, zadovoljan ishodom.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević najavio je da će se žaliti na odluku londonskog suda o oslobađanju Ganića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: