Usvojen novi Poslovnik Skupštine

Novim Poslovnikom o radu Skupštine Srbije, koji je usvojen u parlamentu, broj odbora će sa 30 biti smanjen na 19 i to će važiti od sledećeg skupštinskog saziva.

Izvor: Beta

Sreda, 28.07.2010.

14:33

Default images

Postojećih 30 odbora kako je propisano nastaviće da radi do konstituisanja novog skupštinskog saziva.

Po novom Poslovniku, odbori će imati po 17 članova, osim Odbora za kontrolu službi bezbednosti koji će imati devet članova. Umesto Administrativnog odbora, u novom skupštinskom sazivu radiće Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Biće formiran Odbor za prava deteta kao posebno stalno radno telo na čijem čelu će biti predsednik Skupštine Srbije.

Novina u Poslovniku je i mogućnost da predsednik parlamenta zakaže glasanje o predlogu zakona odmah posle obavljene rasprave o tom aktu, kao i skraćeni postupak za razmatranje zakona.

Poslovnik omogućava da rasprava o potvrđivanju međunarodnog ugovora, manjoj izmeni ili dopuni postojećih zakona, prestanku važenja zakona, usklađivanju zakona Srbije sa propisima EU ne mora da traje po pet sati jer poslanici mogu da predlože da se vreme za raspravu skrati.

Sednice parlamenta i dalje će biti utorkom, sredom i četvrtkom od 10.00 do 18.00 s tim da predsednik Skupštine može da odluči da sednice budu i drugim danima ili da produži rad parlamenta.

Novi Poslovnik zadržao je rešenje po kojem poslanici mogu da postave pitanja predstavnicima vlade svakog poslednjeg četvrtka u mesecu na sednici koja je u toku od 16 do 19 sati.

Takođe, ostalo je pravilo da predsednik skupštine na predlog poslaničke grupe najmanje jedanput u toku meseca određuje dan kada će pojedini ministri u vladi odgovarati na poslanička pitanja u vezi s nekom aktuelnom temom.

Kaznene odredbe nisu promenjene, ali su uvećane novčane kazne.

Mera oduzimanja reči biće izrečena poslaniku kome su prethodno upućene dve mere opomene, a koji i posle toga narušava red na sednici.

Ostala je i mera udaljenja sa sednice poslanika koji i posle oduzimanja reči ometa ili sprečava rad na sednici ili u slučaju fizičkog napada na drugu osobu.

Novčana kazna za opomenu biće 10 odsto od osnovne plate, umesto 3.000 dinara koliko je bila, za dve opomene u toku iste sednice 20 odsto od plate umesto 8.000 dinara. Plata poslanika je oko 75.000.

Za oduzimanje reči poslaniku kazna je 40 odsto osnovne zarade umesto 16.000 dinara, a za udaljenje sa sednice novčana kazna iznosi polovinu osnovne plate, umesto 32.000 koliko je bilo po starom poslovniku.

Novi Poslovnik stupiće na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku". To se ne odnosi na odredbe o skupštinskim odborima koje će početi da se primenjuju od novog skupštinskog saziva.

Izmene zakona, izbor sudija, tužilaca...

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojima je, umesto isključivo zatvorske kazne za teže saobraćajne prekršaje, uvedena mogućnost izricanja novčane kazne.

Novčanim kaznama od 100.000 dinara do 150.000 dinara mogu se zameniti zatvorske kazne za teže saobraćajne prekršaje za koje je bila predviđena isključivo kazna od 15 do 45 dana zatvora.

Usvojene su i izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uz amandman po kojem će svi odbornici, vojvođanski i republički poslanici moći da obavljaju bilo koju drugu funkciju do kraja mandata.

Skupština je usvojila Zakon o trgovini koji bi trebalo da omogući zaštitu od nepoštene tržišne utakmice i kojim su, između ostalog, propisani uslovi za obavljanje trgovine na malo uvođenjem obaveza isticanja deklaracije, poslovnog imena, radnog vremena trgovca, kao i isticanje cena na lako uočljiv način.

Parlament je izabrao 26 sudija na trogodišnji mandat u sudovima opšte i posebne nadležnosti u devet gradova u Srbiji na predlog Visokog saveta sudstva, kao i 20 zamenika tužioca u 10 gradova na predlog Državnog veća tužilaca.

Dekan Pravnog fakulteta u Nišu Predrag Dimitrijević izabran je za člana Visokog saveta sudstva.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđeno je da ubuduće prekršajni sud bude nadležan za vođenje prekršajnih postupaka u vezi sa naplatom poreza a ne Poreska uprava Srbije.

Parlament je potvrdio i nekoliko međudržavnih sporazuma.

Potvrđeni su Sporazum srpske o ruske vlade o odobrenju državnog kredita Srbiji, Sporazum o zajmu radi sprovođenja Protokola vlada Srbije i Francuske, kao i Finansijski ugovor (Program modernizacije škola) Srbije i Evropske investicione banke.

Skupština je potvrdila i ugovore koje je Srbija potpisala sa Austrijom, Azerbejdžanom i Pakistanom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Poslanici su za zamenika sekretara skupštine izabrali Mladena Mladenovića.

Parlament je današnjim glasanjem završio vanrednu sednicu i rad će nastaviti u septembru, posle letnje pauze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: