Srbija je trgovala slučajem Ganić?

"Dejli telegraf" i "Indipendent" pišu da je okružni sudija Timoti Vorkman odbio zahtev za izručenjem Ganića zato što je Srbija pokušala da trguje ovim zahtevom.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 28.07.2010.

09:48

Default images

Britanski dnevnici pišu da je Srbija ponudila da odustane od gonjenja Ganića ukoliko bosanske vlasti prihvate izvinjenje za genocid u Srebrenici.

"Indipendent" piše da je ovakav nalaz sudije osramotio Beograd.

Da podsetimo, juče je Sud u Londonu odbio zahtev Srbije za izručenjem nekadašnjeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koga Beograd sumnjiči za ratni zločin u Sarajevu 1992.

Kroford: Tadić da reši probleme u sopstvenom dvorištu

Bivši britanski ambasador u Srbiji Čarls Kroford ocenio je, povodom odbijanja londonskog suda da Srbiji izruči člana ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića, da bi predsednik Srbije Boris Tadić, "umesto da traži krivicu u drugima, trebalo da reši probleme u sopstvenom dvorištu".
Èarls Kroford (Fonet, arhiva)
To, prema rečima Kroforda, znači hapšenje Ratka Mladića i suočavanje sa najvećim ratnim zločinom u novijoj istoriji Evrope - masakrom u Srebrenici.

"Zahtev Beograda za izručenjem se činio kao čudan pokušaj da se svi prekriju političkim blatom u cilju dokazivanja varljivog prosrpskog silogizma", napisao je Kroford u današnjem "Indipendentu".

On dodaje da su svi ljigavci krivi, "svi učesnici raspada Jugoslavije su jednako ljigavi, svi su jednako krivi".

"To je, međutim, u suprotnosti sa činjencima, a jedna od njih je da je Srbija, kao najveća jugoslovenska republika, mogla da gurne čitav region prema demokratiji i reformama umesto što je, pod Miloševićem, pokušala da stvori nove etničke realnosti na terenu", ocenio je Kroford.

Prema njegovim rečima, Tadić bi trebalo da prekine "diskreditovanu politiku relativizacije korena sukoba iz devedesetih".

Ganić stigao u Sarajevo

Ganić je avionom doputovao iz Istambula, a doček na sarajevskom aerodromu organizovalo mu je Udruženje građana poreklom iz Sandžaka
i koordinacija boračkih udruženja.

Ispred aerodroma okupila se veća grupa gradjana sa transparentima na kojima su ispisane reči podrške Ganiću.

Britanski sud juče nije odobrio zahetv Srbije da joj bude izručen Ganić, kojeg tereti za ratni zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

Ganić je uhapšen u Londonu 1. marta na osnovu poternice Srbije i gotovo pet meseci proveo je u kućnom pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: