Hag: Bez dokaza o HR dnevnicima

Haški sud je odbacio zahtev Tužilaštva da se Hrvatskoj izda obavezujući nalog za dostavu takozvanih "topničkih dnevnika".

Izvor: FoNet

Utorak, 27.07.2010.

15:59

Default images

Tužilaštvo ih smatra ključnim optužujućim dokazima protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, saopšteno je iz suda u Hagu.

Sudsko veće u predmetu Gotovina, Čermak, Markač, procenilo je da je nemoguće sa sigurnošću utvrditi da li postoje ti dokumenti, koje Tužilaštvo već dve godine traži od Hrvatske i smatra ih ključnim optužujućim dokazima, prenela je RTRS.

"Uzimajući u obzir sve nejasnoće u vezi sa nastankom, postojanjem i lokacijom dokumenata koje je tražilo Tužilaštvo, sudsko veće smatra da ne bi bilo opravdano izdati subpoenu za dostavu traženih dokumenata", navodi se u odluci veća.

Sudije ističu da njihova odluka ne znači da Hrvatska ne treba i dalje da sarađuje sa Tribunalom i tužilaštvom koje, kako se navodi, može ponovo da podnese zahtev ako se pojavi novi dokument ili informacija.

U obrazloženju odluke, koja je doneta u ponedeljak, navodi se da ostaje pitanje verodostojnosti nekih informacija koje je u takozvanoj administrativnoj istrazi prikupila hrvatska vlada.

U odluci, koju je potpisao predsedavajući sudskog veća sudija Alfons Ori, navodi se da je hrvatska vlada proteklih godina preduzela proaktivne mere i značajne napore u intenziviranju potrage za dokumentima.

Hrvatska vlada godinama tvrdi da je haškom Tužilaštvu dostavila sve tražene dokumente, a za onima koje nije pronašla pokrenula je opsežnu administrativnu istragu.

Takozvani "topnički dnevnici" bili su glavna prepreka za nastavak hrvatskih pristupnih pregovora sa EU, jer je nekoliko članica Unije, pozivajući se na nezadovoljstvo haškog Tužilaštva saradnjom Hrvatske, blokiralo otvaranje poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava.

Posle poslednjeg izveštaja glavnog haškog tužioca Serža Bramerca Savetu bezbednosti UN sredinom juna, Brisel je odobrio da se 23. poglavlje otvori na međuvladinoj konferenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: