Rezolucija bez pominjanja Kosova

EU je raspoložena za davanje kandidatskog statusa Srbiji, ali pod uslovom da zajedno sa njom piše rezoluciju, kaže Milan Pajević, iz fonda ISAC.

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2010.

11:17

Default images

Srbija može da bira između saradnje, ili da se opredeli za samostalno delovanje kada je u pitanju nastavak procesa koji treba da se odigra pred UN, kaže Pajević.

„Radi se o sadržini te rezolucije. EU ne želi da rezolucija pominje status Kosova, dok Srbija insistira na tom delu rezolucije“, kaže Pajević.

Iz EU su stigle različite poruke o Srbiji. Sa jedne strane iz Italije, Slovenije i još nekih zemalja stižu poruke da se juče u Briselu razgovaralo o prijemu Srbije u EU i da je većina za ubrzanje ovog procesa, dok sa druge strane od visoke predstavnice Ešton čujemo da o tome nije bilo reči. Pajević kaže da zvanične rasprave o tome nije bilo.

„O Srbiji i Kosovu se razgovaralo tokom jednog ručka koji je nešto kasnio. Jako je važno da shvatimo da EU jeste raspoložena za davanje kandidatskog statusa, ali pod uslovom da Srbija prihvati ponudu da zajedno sa njom piše tu rezoluciju“, kaže Pajević.

EU nije raspoložena da se vodi rasprava o bilo kakvim pregovorima o statusu Kosova.

„EU želi da Srbija i Priština pregovaraju, ali o takozvanim tehničkim ili svakodnevnim pitanjima, koja se tiču snabdevanja strujom, radom sudova policije itd“, dodaje Pajević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: