Da li burke ostaju u BiH?

Komisija za ljudska prava Parlamenta Bosne i Hercegovine odbacila je zakon o zabrani nošenja odeće koja onemogućava identifikaciju.

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2010.

10:00

Default images

Ipak, predlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata biće na dnevnom redu sednice u sredu, naravno, sa negativnim stavom komisije, jer tako nalaže poslovnik o radu.

Priča o nikabu, zaru i feredži ovih dana u Bosni ponovo dobija mesto u medijima. Pred zgradom institucija Bosne i Hercegovine održan je i protest protiv donošenja zakona kojim je bilo zabranjeno nošenje burki.

Burna rasprava na zasedanju parlamentarne komisije okončana je odbijanjem Zakona o zabrane nošenja burki koju su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vladajuće partije u RS.

Za poslanike iz Banjaluke ovo je značajno pitanje iz domena bezbednosti, i njegovo odbijanje predstavlja udar na bezbednosni sistem.

"Nemogućnost identifikacije nekog lica na ulici ili javnom mestu može da ugrozi bezbednost ostalih građana BiH. Nakon terorističkog događaja koji se desio ima više razloga da se ova inicijativa podrži“, kaže poslanik Lazar Prodanović.

Stranke sa sedištem u Sarajevu smatraju da bi usvajanje ovakvog zakona bilo kršenje ljudskih prava lica koje nose ovu odeću.

Članica komisije Azra Alajbegović tvrdi da stvarni motiv pokretanja ovog zakona nema veze sa bezbednošču.

„Ukoliko bi ovo posmatrali sa aspekta sigurnosti, verovatno bi doneli drugačiju odluku. Ja sam smatrala da se ovim zakonom krše ljudska prava“, smatra Alajbegovićeva.

Pre zasedanja komisije na platou ispred institucija BiH održan je mirni protest protiv usvajanja zakona.

Predsednica udruženja za ljudska prava „Ravnopravnost za sve“ Nađa Dizdarević, i sama pod nikabom, kaže da je ovaj zakon direktno usvojen protiv ljudskih i ženskih prava u BiH. Ona je pozvala da parlamentarci odbace predlog.

„Mi te nakabe nosimo s ljubavlju, to je naše versko pravo i ubeđenje, i mi taj nikab nećemo da skinemo. A što je najbitnije, mi nikad nismo ničim onemogućavali identifikaciju“, kaže Dizdarevićeva.

Parlament će uprkos negativnom mišljenju komisije raspravljati o ovom pitanju, ali već je sada jasno da zakon neće dobiti podršku potrebnog broja poslanika.

Priča o nikabu, zaru i feredži nije jedna od onih kod kojih se jasno vidi podela mišljenja na nacionalnoj osnovi. I bošnjačka javnost je podeljena oko ovog pitanja. Dok deo javnosti smatra da je ovo lično pravo nekih žena, mnogi tvrde da to nikad nije bila tradicija BiH muslimana. Čuju se i oštre poruke, od pogrdnih naziva poput sarmi i nindža, do optužbi da je reč o stranim plaćenicima u takvom poimanju vere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: