Šta Karić poseduje u Rusiji

Raspolažući velikom količinom novca, Bogoljub Karić je dopro do samog vrha policijskih i bezbednosnih struktura u Rusiji, piše "Blic".

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2010.

01:12

Default images

"Karićeve veze su mu omogućile kupovinu političkog azila pre tri nedelje", tvrdi izvor "Blica" iz Moskve.

Njegove čvrste veze, sklapane tokom devedesetih godina, od kako je prisutan u toj zemlji, sa najvišim generalima ruske policije, službe državne bezbednosti, kao i zamenicima ministara, u datom momentu pokazale su se kao najbitnija stvar.

Ali, tu nije reč samo o novcu, objašnjava naš sagovornik. U tom sistemu bezbednosti i policije posluje se, kako kaže, na još jednom nivou - usluga za uslugu. Kada je reč o uslugama na tako visokom nivou, one se ne uzvraćaju sitnim novcem, vrednosti nekoliko hiljada evra.

"Veliki poslovi iziskuju velike provizije. Zato je i ruski predsednik Dmitrij Medvedev i pozvao na borbu protiv korupcije. Znate li šta znači 20 godina poslovati u Moskvi ili preko Moskve, u kojoj se sve kupuje? Tu se zna koliko košta kupovina legitimiteta. Da biste to dobili, morate da ponudite ne manje od milion dolara. Bez milion dolara u Moskvi se ne rade veliki poslovi kao što je taj", kaže sagovornik "Blica".

Karić je, prema njegovom saznanju, tokom devedesetih imao ozbiljne poslove u Rusiji, koje je bazirao mahom na izgradnji, i za koje je, naravno, morao da plaća proviziju kako bi ušao u njih. Te veze konstantno su se širile od kako je njegova prva velika firma registrovana u tadašnjem SSSR - "BK trejd".

U Moskvi je funkcionisala i njegova prva banka, preko koje se, kako se sumnja, prebacivao novac iz Srbije u vreme sankcija. Bogoljub Karić sam se hvalio kako poseduje veliki broj firmi u toj zemlji, sitne fabrike, pekare, kao i da se njegova poslovna imperija širi čak do Sibira.

"Danas od toga nema ništa. U Rusiji on sada poseduje samo dva velika poslovno-stambena objekta. Jedan od njih zove se 'Jefimija' i smešten je u jednom od najelitnijih centara Moskve, gde metar kvadratni košta 10.000 evra. Tu ima i svoje apartmane, gde živi. U suterenu tog poslovno-stambenog objekta, u kojem izdaje ili prodaje stanove i prostor, ima i restoran sa srpskom hranom i muzikom, ali ga gotovo nikada ne posećuje. Poseduje još jedan poslovno-stambeni objekat, ali ne u tako elitnom centru kao što je ovaj i to je gotovo sve", kaže sagovornik.

Zanimljivo je da su Karićima, prema tvrdnji našeg sagovornika, poslovi u Moskvi cvetali u vreme dok se to isto odigravalo u Srbiji. Uporedo sa zatvaranjem poslova u otadžbini, njihovi poslovi u Rusiji su obustavljani. Tako je banka u Moskvi zatvorena onog trena kada je stavljen katanac na "Astra banku" u Beogradu. A njihovi poslovi iz Rusije navodno prebačeni su u Belorusiju, gde su trenutno, kako se sami hvale, angažovani na izgradnji oko 200.000 kvadratnih metara stambeno-poslovnih objekata.

"Postoji sumnja da njihovi poslovi u Rusiji nikada nisu ni bili tako veliki kao što su oni sami to propagirali i da su zapravo paravan i alibi za mahinacije i zatamnjene izvore Karićevih prihoda", kaže sagovornik.

Ali ono što je nesumnjivo, u Moskvi su braća Karić nastupala sa isuviše novca, ma odakle da je on stizao. Pomagali su izgradnju hramova, bili donatori na svakom mestu i na taj način kupovali status godinama.

Mnogi spremno tvrde da je njihovo bogatstvo zasnovano na prijateljskim odnosima sa porodicom Slobodana Miloševića. A da se biznis Bogoljuba Karića zapravo zasnivao na jednoj činjenici - bio je lični bankar Miloševića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: