Kina i Grčka o mišljenju MSP-a

Ambasador Republike Kine u Beogradu Vei Đinhua kaže da će Kina i posle savetodavnog mišljenja MSP podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.07.2010.

12:23

Default images

On je istakao da savetodavno mišljenje MSP nije presudno za dalje razgovore između srpske i albanske strane, koje pregovorima treba da dođu do odgovarajućeg rešenja.

Ambasador Đinhua je rekao da Kina smatra da je "nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet osnova principa međunarodnog prava i međunarodnog pravnog poretka".

MSP je prošle nedelje izneo savetodavno mišljenje prema kome deklaracija o nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Grčka vlada je, reagujući na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o nezavisnosti Kosova, potvrdila da je spremna da preduzme inicijative i doprinese svakom procesu koji može da dovede do dogovorenog rešenja u korist stabilnosti zapadnog Balkana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Atini.

Grčka vlada je, kako je navedeno u saopštenju koje je dostavila ambasada te zemlje u Beogradu, već u konsultacijama sa svojim evropskim partnerima i svim interesnim stranama.

Napominjući da se izricanjem savetodavnog mišljenja analiziraju pravni aspekti pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, prema zahtevu Generalne skupštine UN, grčka vlada je navela da je "grčki stav poznat" i da "visoki prioritet za Grčku predstavlja obezbeđivanje stabilnosti, saradnje i mira na Balkanu".

"Ovi principi definišu naš stav i oni bi trebalo da preovladaju u periodu posle izricanja savetodavnog mišljenja MSP u Hagu. Verujemo da poštovanje i promovisanje ovih principa predstavlja najsigurniji put koji vodi ka evropskoj integraciji zapadnog Balkana", saopštio je MIP Grčke.

Vlada je navela da Grčka podržava put ka evropskoj integraciji zapadnog Balkana kroz svoju inicijativu "Agenda 2014" koja se odnosi na evropsku viziju naroda u regionu.

"Spremni smo da preduzmemo inicijative i da doprinesemo svakom procesu koji može da dovede do dogovorenog rešenja na korist i stabilnosti zapadnog Balkana", kaže se u saopštenju grčkog MIP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: