Napad NATO snaga odneo 52 života

U raketnom napadu NATO snaga u južnoj avganistanskoj provinciji Helmand poginula su 52 civila, saopštio je avganistanski predsednik Hamid Karzai.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.07.2010.

16:39

Default images

U saopštenju predsednika Karzaija navodi se da je avganistanska obaveštajna služba utvrdila da je u raketnom napadu prošlog petka pogođeno selo Regi u istočnom okrugu Sangin.

Međutim, portparol NATO snaga pukovnik Vejn Šenks izjavio je da u prvim izveštajima iz ove oblasti nije bilo reči o civilnim žrtvama.

Šenks je kazao da su se pobunjenici i pripadnici međunarodnih snaga borili u petak u oblasti udaljenoj oko sedam do osam kilometara i da nije bilo izveštaja o tome da su te borbe povezane sa navodima o raketnoj vatri u selu Regi.

Rojters je ranije javio da se incident dogodio kada su se civili sklonili u jednu kuću pred sukobom pripadnika NATO misije u Avganistanu (ISAF) i talibanskih pobunjenika.

Portparol međunarodnih snaga u ovoj zemlji je u subotu izjavio da su snage ISAF u petak izvele operaciju protiv pobunjenika u Sanginu i da ispituju izveštaje o pogibiji civila.

Ukoliko oni budu potvrđeni, incident od petka biće jedan od najkrvavijih tokom rata u ovoj zemlji od 2001. godine.

Prethodno je najviše civila, najmanje njih 30, ubijeno u septembru prošle godine u vazdušnom NATO napadu na severu provincije Kunduz.

Ranije u toku dana, portparol avganistanske vlade Sijamak Heravi izjavio je da je u ovom incidentu poginulo 45 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: