"Verski i politički progon Simeona"

Proces protiv bivšeg arhimandrita SPC Simeona Vilovskog je verski i politički progon, kaže njegov advokat Branislav Tapušković.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.07.2010.

15:53

Default images

On je rekao da, kako sada stvari stoje, nije moguće očekivati da se protiv Simeona Vilovskog sprovede "regularan i nepristrasan postupak".

Tapušković je dodao i ličnu ocenu da u Srbiji, kada je reč o Simeonu Vilovskom, vlada takva atmosfera da se stiče utisak da je najvažnije da Vilovski, optužen za zloupotrebu crkvenih fondova u Raško-prizrenskoj eparhiji, bude uhapšen.

Branilac optuženog Vilovskog je istakao i da je sudu u Grčkoj bilo čudno to što je nadležnost o eventualnim radnjama koje je izvršio Vilovski predata Beogradu iako se ništa od toga za šta ga terete nije događalo u prestonici nego na teritoriji Kosmeta.

On je podsetio da je sud u Grčkoj odlučio da ne izruči Vilovskog, između ostalog i zbog toga što je vladika Artemije posvedočio da je Vilovski sve radio po njegovom blagoslovu.

To isto, podsetio je, takođe, vladika Artemije izjavio je na ročištu, u postupku, koji se protiv njegovog klijenta vodi u Beogradu.

Tapušković je istakao i da je Ministarstvo pravde Srbije sudu u Atini dostavilo rešenje o sprovođenju istage protiv Vilovskog, popis radnji koje su, kako je naveo, navodno izvršene, rešenje o određenju pritvora, poternicu i zahtev za ekstradiciju, ali ne i konkretne dokaze.

Vilovski je osumnjičen za finansijske malverzacije za vreme dok je bio na mestu generalnog sekretara tadašnjeg vladike Eparhije raško-prizrenske Artemija.

Otac Nikolaj, bivši iguman manastira Crna Reka, izjavio je da ne zna kada će Crkveni sud raspravljati o pitanju njegovog napuštanja tog manastira sa još jednim brojem monaha.

On je izrazio svoju i spremnost monaha da se vrate u Eparhiju raško-prizrensku ukoliko se, kako je rekao, preispita odluka o smeni i progonu episkopa Artemija.

Nikolaj je rekao da su odbegli monasi pozvali patrijarha Irineja da što pre, sazivanjem vanredno srhijerejskog Sabora, isprave "veliku nepravdu svrgavanjem episkopa Artemija sa njegovog višedecenijskog trona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: