Bivši šef CIA: Napad sve izvesniji

Bivši direktor CIA Majkl Hajden kaže da je vojna akcija protiv Irana sada izglednija, jer će Teheran nastaviti svoj nuklearni program.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 25.07.2010.

19:07

Default images

Iran nastavlja svoje napore, bez obzira što Sjedinjene Američke Države budu učinile na diplomatskom planu, kaže Hajden.

U intervjuu za CNN Hajden je rekao da je, dok je on bio na čelu CIA, u vreme administracije DŽordža Buša, napad na Iran bio je jako nisko na popisu opcija, ali da sada takva akcija izgleda neumoljiva.

Hajden je rekao da očekuje da Iran razvije svoj nuklearni program do tačke, pre posedovanja nuklearnog oružja. To će, kako je rekao, destabilizovati region kao da Teheran zaista poseduje atomsku bombu.

Zapadne zemlje, sa SAD na čelu, tvrde da je cilj iranskoga nuklearnog programa da zemlja dođe u posed nuklearnog oružja.

Iran odbacuje te optužbe i tvrdi je da cilj programa mirnodopsko korišćenje nuklearne energije.

Američki zvaničnici kažu da je vojna akcija ostaje opcija ukoliko se Iran ne bude mogao sankcijama privoleti da odustane od nuklearnog programa.

"Teheran spreman na razgovore"

Šefovi diplomatija Irana, Brazila i Turske razgovarali su u Istanbulu o mogućem rešenju spornog iranskog nuklearnog programa.

Današnji trojni razgovor je prvi takve vrste od kako je Savet bezbednosti UN 9. juna usvojio nove, strožije, sankcije Iranu zbog odbijanja te zemlje da prekine nuklearne aktivnosti za koje na Zapadu tvrde da su usmerene na stvaranje nuklearnog oružja.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa brazilskim kolegom Selsom Amorimom, kojoj nije prisustvovao iranski ministar Manušehr Motaki, turski ministar Ahmet Davutolu pozvao je Iran da u najkraćem roku nastavi dijalog za zapadnim zemljama.

"Ono što smo govorili obema stranama još od početka je da sastanak (iranskih predstavnika sa grupom 5+1) mora da se održi u najskorije vreme i da obe strane moraju da razgovaraju o svim pitanjima otvoreno i transparentno", rekao je turski ministar.

Iranski ministar se nakon konferencije za novinare pridružio kolegama na radnom ručku.

Nakon ručka, Davutolu je kazao novinarima da je Teheran spreman da se u septembru sastane sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton koja bi predstavljala grupu 5+1 koju čine SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka.

"Motaki je potvrdio da je spreman da se sastane sa Ketrin Ešton nakon Ramazana, najverovatnije u drugoj sedmici septembra", dodao je on.

Iran je 17. maja predložio velikim silama, u okviru sporazuma sa Brazilom i Turskom, da na turskoj teritoriji razmeni 1 200 kilograma svog slabo obogaćenog uranijuma (3,5 odsto) za 120 kilograma uranijuma obogaćenog za 20 odsto koji je namenjen za jedan reaktor koji se u Teheranu koristi za medicinska istraživanja.

Velike sile koje su ignorisale tu inicijativu, izglasale su 9. juna u Savetu bezbednosti UN dodatne sankcije Iranu.

Sličnu razmenu su prošlog oktobra predložili SAD, Rusija i Francuska, pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju. Međutim, Iran je tada postavio uslove neprihvatljive za velike sile i sporazum nije ostvaren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: