Sava kod Šapca nije za kupanje

Sava kod Šapca, prema analizama lokalnog Zavoda za javno zdravlje, nije pogodna za kupanje zbog povećanog broja bakterija fekalnog porekla.

Izvor: B92

Nedelja, 25.07.2010.

12:10

Default images

I pored upozorenja mnogi Šapčani kupaju se na plaži "Stari grad", jer, osim bazena u prigradskim naseljima, nemaju gde da se okupaju.

Znajući da je gradnju otvorenog bazena usporila je kriza, vlasnik kompanije “Famakom MB” Miroslav Bogićević ponudio je gradu bazen koji je kupio tokom privatizacije dela šabačke “Zorke”, uz predlog da grad uloži sredstva u rekonstrukciju.

Broj koliformnih bakterija na kupalištu ”Stari grad” u Šapcu je 240 000, što je 12 puta više od dozvoljenje koncetracije, a prisutne su i bakterije fekalnog porekla, upozorava specijaliste higijene u Zavodu za javno zdravlje, Igor Dragičević.

“Ešerihija koli i zagađenje tim bakterijama svežeg fekalnog porekla znači da je u vodi moguće prisustvo živih virusa koji su uzork gastroentrostalnih trovanja i vodom za piće i uopšte vodom”, kaže ona.

Odeljnje za inspekcijeke i komunalno-stambene poslove je, prema rečima načelnika tog odeljenja Milana Vasića, obavestilo građane o neispravnosti vode i potencijalnim opasnostima.

“Takođe je i sanitarna inspekcija izvršila nadzor i ona je svojim rešenjem zabranila kupanje na gradskoj plaži. Mi ćemo u narednom periodu ovde postaviti jednu veliku tablu kako bi naši sugrađani bili upoznati sa činjenicom da trenutno voda nije za kupanje”, najavljuje on.

I pored upozorenja stručnjaka Zavoda za javno zdravlje na mikrobiološku neispravnost vode koja je rizična naročito za decu i osobe sa smanjenim imunitetom, zaljublejnici u Savu ne odustaju jer, kako kažu, osim privatnih bazena van grada, ovo je jedino mesto u Šapcu gde mogu da se kupaju.

“Razmišljam kako da ne razmišljam”, kaže jedan Šapčanin.

“Šta se dešava sa Šapcem kao gradom” – pita se Šapčanin koji redovno dolazi na Savu – “Šabac beži od svoje reke. Na drugoj strani nemamo bazen, to je tuga!”

Gradska uprava je pre dve godine zapošela projekat izgradnje otvorenog i zatvorenog bazena na kompleksu “Starog grada”.

Kriza je usporila realizaciju ali gradski čelnici intenzivno rade na tome da Šabac dobije bazen.

“Ovih dana nas je obradovala vest da je vlasnik kompanije ‘Farmakom’ Miroslav Bogićević koji je kupio preduzeće ‘Zorka – Društveni standard’, u čijem sastavu se nalazio bazen, uputio meni pismo da želi da taj bazen pokloni gradu”, kaže gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

Ukoliko se ova investicija pokaže opravdanom, u realizaciju projakta trebalo bi da se krene do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: