Socijalni dinar u Nišu

Zbog dugova u koje su zapale brojne radničke porodice u Nišu, sindikalisti Elektronske industrije pokrenuli su inicijativu socijalnih karti i socijalnog dinara.

Izvor: B92

Nedelja, 25.07.2010.

12:03

Default images

Njihova ideja je da se na ovaj način obezbede subvencije za plaćanje računa za električnu energiju i komunalije za najsiromašnije građane.

Nadležni kažu da se ovakva ideja ne može sprovoditi samo u jednom gradu već je neophodna izmena zakona koji bi omogućili sprovođenje ovakvog programa.

Miodrag Stanković iz niškog naselja Pasi poljana duguje oko pola miliona dinara za električnu energiju.

On kaže da od svoje plate jedva može da prehrani petoro dece, a dugovanja za komunalije rastu iz meseca u mesec.

Među građanima koji Elektrodistribuciji u Nišu duguju oko sedam milijardi dinara su i brojni radnici Elektronske industrije.

Upravo od njih koji u pojedinim fabrikama platu nisu primili 112 meseci potekla je inicijativa o uvođenju socijalnih karata i socijalnog dinara.

Na ovaj način bi se oporezivanjem bogatih omogućilo siromašnim građanima da izmire svoja dugovanja prema državi.

Gradonacelnik Niša MIoš Simonović kaže da se ovakve ideje ne mogu sprovoditi na nivou grada bez odgovarajućeg zakona.

Član gradskog veca Dušica Davidović kaže da Niš već pomaže socijalno najugroženijim stanovnicima tako što korisnike materijalnog obezbeđenja u potpunosti oslobađa plaćanja komunalnih usluga, ostale socijalno ugrožene stanovnike grad subvencioniše sa po 1000 dinara mesečno.

Gradski prevoz ne plaćaju invalidi, penzioneri stariji od 70 godina i deca.

U Nišu je nezaposleno oko 35.000 građana, oko 6000 zaposlenih ne prima platu, a obroke preko narodne kuhinje dobija oko 4 i po hiljada ljudi.

Inicijatori uvođenja socijalnog dinara smatraju da bi se, ukoliko zaživi njihova ideja, na spisku siromašnih građana našlo između 15 I 20% stanovnistva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: