Institucije Kosova i dalje lobiraju

Nakon saopštavanja mišljenja MSP-a, institucije Kosova su fokusirane na obezbeđivanje novih priznanja nezavisnosti.

Izvor: B92

Nedelja, 25.07.2010.

10:36

Default images

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da posle mišljenja Međunarodnog suda pravde nijedna država nema razlog da ne prizna nezavisnost Prištine.

"Nijedna država na svetu više nema razlog da ne prizna nezavisnost Kosova. Pozitivno mišljenje MSP-a je najbolji odgovor na pitanje nezavisnosti Kosova. Mišljenje MSP-a je učvrstilo državu Kosovo i pomoći će da broj priznanja bude još veći", rekao je Tači.

Predsednik Vlade Kosova je na konferenciji za novinare posle povratka iz SAD, dodao da mišljenje MSP-a može pomoći i Beogradu da prizna nezavisnost Kosova, kako bi se gradili dobri međudržavni odnosi.

"Najbolje rešenje bi bilo priznavanje Kosova od strane Srbije kako bismo se integrisali i međusobno pomagali kao države koje idu ka evropskim integracijama", rekao je Tači.

Premijer Kosova nije pomenuo brojeve, ali je izrazio uverenje da će biti novih priznanja i naveo da u tom procesu Kosovo ima veliku podšku SAD.

Visoki zvaničnici institucija Kosova su naveli da se priprema veliki broj sastanaka sa predstavnicima zemalja koje još nisu priznale Kosovo.

"Mišljenje MSP-a će ubrzati nova priznanja nezavisnosti Kosova. Mišljenje otvara nove perspektive za učlanjenje Kosova u važne međunarodne organizacije", rekao je predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići za dnevnik "Kosova Sot".

Predstavnici Vlade navode se je Vlada "potpuno mobilisana" u procesu osiguranja novih priznanja.

"Naš cilj je da povećamo broj priznanja, jer posle mišljenja MSP nema više dileme da je nezavisnost Kosova bila u skladu sameđunarodnim pravom", rekao je zamenik premijera Hajredin Kuči.

On je za dnevnik "Koha Ditore" ocenio da najave iz Srbije o novoj rezoluciji UN i ponovnom otvaranju pregovara o statusu "sada nemaju nikakav efekat".

Ministar spoljnih poslova Skender Hiseni je najavio na desetine sastanaka sa predstavnicima zemalja koje još nisu priznale Kosovo, dok je predsednik Fatmir Sejdiu je pre dva dana najavio mogućnost da Kosovo tokom naredne godine podnese zahtev za učlanjenje u UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: