Ekonomske posledice mišljenja MSP-a

Savetodavno mišljenje MSP-a o Kosovu neće imati negativne posledice po ekonomiju Srbije, smatraju privrednici i ekonomisti.

Izvor: B92

Subota, 24.07.2010.

15:36

Default images

Odluka Međunarodnog suda pravde u narednom periodu biće komentarisana i analizirana iz mnogih interesnih pozicija, sa različitim motivima i ciljevima.

Tumačiće se međunarodno-pravni, politički, teritorijalni i drugi aspekti ove odluke. B92 je pitao privrednike i ekonomiste kako će se ova odluka odraziti na ekonomiju Srbije.

Privrednici, ekonomisti, ljudi biznisa, jednodušni su u stavu. Svi sa kojima smo razgovarali smatraju da odluka Međunarodnog suda pravde neće imati negativan uticaj na finansijske tokove i privredu Srbije.

Investicija je ove godine inače malo, pa je od planiranih dve milijarde, spolja stiglo tek nešto više od četvrtine te sume.

Slobodan Vučićević, predsednik Upravnog odbora "Droga Kolinske", smatra da je dobro što se odluka MSP-a desila u trenutku kada inače nema investicija.

“Ako je išta dobro u toj odluci, onda je to što je došla u ovo vreme kada investicija nema skoro nigde. Nisam siguran da će doći zbog značajnog smanjenja ili povećanja zbog ove odluke, možda je i najbolje što se ta odluka desila sada jer investicija nema pa nema”, ocenjuje on.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić uveren je da odluka suda u Hagu neće negativno uticati na ekonomiju zemlje.

“Pokazatelji koje imamo govore da se strane direktne investicije, ali i domaće nastavljaju. Mi očekujemo da budu na nivou prošle godine, ako ne i veće”, kaže Ćirić.

“Neki rezultati koje smo ostvarili ove godine su jako dobri tako da ne mislim da će na bilo koji drugi način odluka Međunarodnog suda pravde uticati na priliv stranih direktnih investicija, niti na bilo kakvu vrstu, imati negativan privredni uticaj u zemlji”, navodi on.

Pored donetog zaključka o nužnosti promene, kako su to zvaničnici rekli, reforme razvoja, povećanja izvoza i reindustrijalizacije, ekonomisti i privrednici se slažu da je politička stabilnost od izuzetne važnosti.

Kapital je, kažu oni slikovito, plašljiv kao srna, i njegov dolazak podrazumeva stabilan pravni i politički sistem.

Rukovodilac tima ekonomske politike fondacije „Konrad Adenauer“ Matias Šefer kaže da uslovi poslovanja u Srbiji nisu loši, ali da ima još dosta prostora za poboljšanja.

“Ja mislim da ta odluka neće imati negativan uticaj na investicije u Srbiji, jer je za to ipak najbitnija stabilnost, očekivanja investitora, uslovi investiranja i pouzdan pravni poredak i dobro utvrđen poreski sistem. Principijelno, uslovi ovde nisu loši, ali potrebne su još neke političke i ekonomske odluke kako bi postali još atraktivniji”, poručuje Šefer.

Predsednik Privredne komore Beograd Milan Janković takođe je ubeđen da su uslovi za investicije dobri, ali da pravna poboljšanja nisu suvišna.

“Po mom ličnom mišljenju ova odluka neće usporiti dotok kapitala u Srbiju iz prostog razloga, i to odgovorno izjavljujem, Srbija je najbolje mesto za ulaganja u jugoistočnoj Evropi i zapadnom Balkanu”, tvrdi on.

Evropska banka za obnovu i razvoj je procenila da će na zapadnom Balkanu najveću stopu privrednog rasta imati upravo Srbija. Njihova procena je saopštena istog dana kada i odluka Međunarodnog suda pravde.

Mnogo veća prepreka investitorima su, i tu se slažu stručnjaci, administrativne barijere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: