Sejdiju: Kosovo u UN

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju najavio je da bi 2011. godine Kosovo moglo da podnese zahtev za članstvo u UN.

Izvor: B92

Subota, 24.07.2010.

11:29

Default images

Sejdiju je to izjavio posle sastanka sa francuskim državnim sekretarom za evropska pitanja Pjerom Lelušom.

"Trebaće nam nova priznavanja, ali želim da verujem da ćemo naredne godine predstaviti nove argumente u vezi sa našim zahtevom za učlanjenje u Ujedinjenim nacijama", rekao je Sejdiju, a prenosi prištinska štampa.

Prištinska štampa piše o očekivanju novih priznavanja nezavisnosti, posle odluke Međunarodnog suda pravde da deklaracija o nezavisnosti nije prekršila međunarodno pravo.

I u deklaraciji koju je u petak usvojila Skupština Kosova navodi se da parlament očekuje nova priznavanja nezavisnosti i pozdravlja poziv Evropske unije za početak dijaloga sa Srbijom oko teničkih pitanja.

"Međunarodni sud pravde je otvorio put za nova priznavanja Republike Kosova.

Odluka MSP-a je takođe otvorila put Kosova ka regionalnim i evrotlantskim integracijama", kaže se u deklaraciji koja je usvojena u svečanoj sednici Skupštine Kosova.

Dodaje se da "Skupština pozdravlja poziv EU za početak dijaloga oko praktičnih pitanja između Kosova i Srbije, ali se isključuje svaka mogućnost pregovora o statusu Kosova".

U deklaraciji se izražava "uverenje da će istorijska odluka MSP-a doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: