"Kandidatura posle nastupa u UN"

Pitanje kandidature za prijem u EU sledi tek nakon što Brisel vidi kakav će biti nastup Beograda u UN povodom mišljenja MSP-a, kaže Božidar Đelić.

Izvor: Blic

Subota, 24.07.2010.

00:10

Default images

Đelić smatra da ne treba ni u julu, ni u septembru očekivati da ministri spoljnih poslova EU razmatraju pitanje kandidature Srbije.

"Zato je od izuzetne važnosti da naš nastup u UN bude izbalansiran i to će biti najbolja garancija za put Srbije u EU", rekao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić za "Blic".

Đelić je dodao da bi za Srbiju bilo optimalno da prihvati ponudu EU da zajedno sa njom sastavi rezoluciju koja će biti podneta Generalnoj skupštini UN, ali samo pod uslovom da "ako se vode razgovori o rešenju svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, oni moraju uključiti i razgovor o statusu".

"Jer praktična i tehnička pitanja podrazumevaju rešavanje pitanja statusa", ukazao je Đelić.

Potpredsednik Vlade, koji je juče u Ugandi učestvovao na Samitu Afričke unije, naveo je da su mu predstavnici afričkih zemalja sa kojima se sastao rekli da "mišljenje MSP nije relevantno za njih jer se Sud nije izjasnio o suštinskoj stvari, o pravu Kosova na otcepljenje".

Delić je dodao da mu je svih 28 sagovornika - lidera afričkih država reklo da očekuje da će se posle "ovakvog sudskog mišljenja pojačati pritisak na zemlje koje nisu priznale Kosovo da to sada urade".

"Iako znaju da će se pritisci intenzivirati, oni su mi ponovili stav da neće podleći... Rekli su da će sa Srbijom raditi na tome da se pripremi i u UN usvoji izbalansirana rezolucija koja će dovesti do novih pregovora Beograda i Prištine, jer su svesni da se rešenje može naći samo na takav način", istakao je Đelić.

MSP je juče u Hagu utvrdio da jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova nisu prekršeni međunarodno pravo, rezolucija 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu.

MSP je utvrdio da međunarodno pravo u načelu ne zabranjuje jednostrane deklaracije o nezavisnosti, ne ulazeći u pitanje da li takve deklaracije zatim proizvode državnost.

Sud je tako odgovorio na pitanje koje mu je, na inicijativu Srbije, postavila Generalna skupština UN: "Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: