Sarkozi gradi nosače za Ruse

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da je izvesno da će njegova zemlja graditi dva nosača helikoptera tipa "mistral" za Rusiju.

Izvor: B92

Subota, 24.07.2010.

00:20

Default images

"Napravićemo, sa našim ruskim prijateljima dva 'mistrala'. Pregovori oko ugovora još traju, ali odluka je donesena. To je sigurno", rekao je Sarkozi.

Očekuje se da će sporazum o izgradnji dva broda biti sklopljen do kraja godine, rekao je jedan francuski zvaničnik novinarima u brodogradilištu.

Rusija se nada kupovini ukupno četiri nosača helikoptera tipa "mistral" kako bi povećala borbenu spremnost i mobilnost svoje mornarice.

Pregovori Francuske i Rusije o izgradnji i kupovini "Mistrala" ranije su bili zapali u ćorsokak zbog neslaganja oko razmene tehnologija.

Ruske vlasti su navodile da bi, tokom rata s Gruzijom 2008, vojni cilj postigle za 40 minuta, umesto za 26 sati, da su imale takve nosače helikoptera.

Brodovi nosači nosivosti 21.000 tona, dužine 210 metara i maksimalne brzine 18 čvorova, s posadom od 160 mornara mogu da pređu 20.000 milja.

Maksimalni kapacitet nosača je 450 mornara, čak 900 na kratkim relacijama i mogu da ponesu helikoptere i preko 40 tenkova ili drugih vozila kao teret.

Agencije navode da je najava francuskog predsednika o prodaji francuskih ratnih brodova "mistral" koji mogu da nose do 900 ljudi, helikoptere i drugo naoružanje, od kojih svaki vredi od 400 - 500 miliona evra, izazvala uznemirenost Vašingtona i nekih istočnoevropskih članica NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: