ANEM: Opasnost od autocenzure

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), u medijskom monitoringu za jun, ocenjuje da je ugrožavanje slobode izražavanja nastavljeno.

Izvor: FoNet

Petak, 23.07.2010.

18:22

Default images

U ovom mesecu su zabeležene pretnje smrću, poziv na bojkot, pretnje ili pokretanje sudskih postupaka, koji mogu rezultirati jačanjem autocenzure u medijima, ukazuje ANEM.

Primena postojećih zakona pokazuje njihove nedostatke koje je neophodno ispraviti, jer dovode do problema u praksi.

Zakon o elektronskim komunikacijama, kao i gotovo sve što se dešava u medijskom sektoru, stvorio je uslove za neka poboljšanja, ali i za nove probleme u medijskoj praksi.

Regulatorna tela pokazuju veći stepen angažovanja, ali više kao reakciju na nepravilnosti nego preventivno, reagujući na probleme, a ne stvarajući uslove da do njih ne dođe.

Kolektivne organizacije su svojim aktivnostima dale posredno objašnjenje zašto nisu prihvatile sniženje njihovih tarifa za emitere, kao korisnike predmeta njihove zaštite.

Državni organi još nisu obezbedili uslove za pomak nabolje u medijskom sektoru, jer ni u ovom mesecu nije bilo suštinskih promena, sistemskih rešenja pojedinih medijskih problema.

Privatizacija i digitalizacija još nemaju potrebnu pažnju i podršku vlasti.

Ipak, Medijska studija i najavljena javna rasprava o Medijskoj strategiji za koju je ova studija polazna osnova, mogu doprineti suštinskom progresu medijskog sektora, smatra ANEM.

Uslov je da budu iskorišćeni za konstruktivan dijalog između vlasti i medijskog sektora i za nalaženje zajedničkih i pravih rešenja za postojeće probleme i pravac razvoja medijske scene, a ne za produbljivanje jaza između njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: