Molili se na pogrešnu stranu

Muslimanski vernici u Indoneziji mesecima su se molili greškom okrenuti ka Africi umesto ka Meki.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

17:20

Default images

Najviše islamsko telo u Indoneziji, Veće Ulema, priznalo je da je napravilo grešku u svom ediktu objavljenom u martu.

U ediktu je navedeno da se sveti grad Meka, u Saudijskoj Arabiji, kojem treba da se okrenu kada se mole, nalazi zapadno u odnosu na Indoneziju, što je, kako su utvrdili, pogrešno.

Ljudi u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji u stvari su se sve vreme molili gledajući ka Africi umesto ka Meki.

Veće je sada zamolilo vernike da se tokom dnevne molitve lagano okrenu severnije.

Jedan vrlo uticajan sveštenik iz Veća Ulema je umirio vernike objašnjenjem da ta dezorijentacija nije uticala na njihove molitve, koje je Bog sigurno čuo, bez obzira na smer.

"Bilo je reči o tome da se Zemljina ploča pomera što izaziva i pomeranje pravca u kom se mole vernici. Pitali smo geologe, seizmologe i geofizičare da li je to moguće i oni su nam rekli da to nije istina”, kaže član Veća Ulema Išvan Svam.

Vernici su se lako prilagodili na promenu pravca molitve.

"Do sada nisam znao tačan pravac molitve i onda sam čuo od Saveta Ulema, o izmeni pravca. Meni to nije problem, sve dok se molimo Bogu za blagoslov, meni pravac nije važan", kaže vernik Joga Suara.

Indonezija je sekularna država sa 237 miliona stanovnika, od kojih je 90 odsto muslimana. Uticajni savet Ulema izdaje fatve, ili verske anateme, kao i edikte, među kojima i nekoliko neobičnih zabrana, kao što su zabrana pušenja i joge.

Većina posvećenih muslimana sledi takva pravila jer se nepoštovanje toga smatra grehom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: