Skupština Kosova pozdravlja odluku

Skupština Kosova usvojila je deklaraciju kojom se pozdravlja odluka Međunarodnog suda pravde.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

16:10

Default images

Dan nakon odluke, u Prištini se i dalje čuju komentari da je savetodavno mišljenje suda u Hagu konačno rešenje dilema oko statusa Kosova koje je Srbija otvarala na međunarodnoj sceni.

Potpredsednik Vlade u Prištini Hajredin Kući kaže da Kosovo sada ima jasan pravac koji ga vodi ka punom međunarodnom priznanju.

"Kosovo već ima jasan put u pravcu novih priznavanja od drugih država, sa mogućnošću učlanjivanja u međunarodne mehanizme OUN-a i Evropske unije. Kosovo će postupati kao odgovorna država pred demokratskim svetom i svim ostalima", najavljuje Skender Hiseni.

Nenad Rašić, jedan od dvojice srpskih ministara u Vladi Kosova, kaže da će odluka Haškog suda poslužiti da se dokaže da na Kosovu danas ima mesta za sve nacionalne i etničke zajednice.

"Sve u svemu, mislim da se situacija na Kosovu popravlja. To dokazuje i jedna skorašnja konferencija sa Svetskom bankom u kojoj smo mi kao kosovsko društvo prevazišli tu donju granicu najsiromašnijih regiona", navodi Rašić.

Poznati prištinski analitičar Behljulj Bećaj kaže da je nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu došlo vreme za racionalne političke poteze Beograda i Prištine radi poboljšanja života ljudi na obe strane.

Po njegovom mišljenju, više nema mesta za odugovlačenjem dijaloga između Beograda i Prištine o životnim problemima.

Skupština Kosova je danas usvojila deklaraciju kojom se pozdravlja odluka Međunarodnog suda pravde.

U deklaraciji se kaže da će "istorijska odluka Međunarodnog suda pravde doprineti miru i stabilnosti ne samo u Republici Kosovo, već i u celom regionu”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: