Moratinos: Nećemo priznati Kosovo

Ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos izjavio je kako stav Madrida da ne prizna nezavisnost Kosova ni na koji način nije promenjen.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

13:31

Default images

Šef diplomatije Španije je kazao da mišljenje MSP "otvara novu fazu" u rešavanju kosmetskog pitanja zasnovanu na dijalogu sa Srbijom, javio je Bi-Bi-Si.

Ministar Moratinos je izrazio "poštovanje" prema odluci MSP, ali i napomenuo da ona "ni na koji način ne menja stav Španije da ne prizna nezavisnost Kosova kao države".

Kipar poštuje suverenitet Srbije

Kiparsko Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Ministarstvo ukazuje da je Međunarodni sud pravde napravio razliku između slučaja Kosova i Kipra.

"Kipar bi želeo da ponovi svoju poziciju o Kosovu i potvrdi poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji uključuje Kosovo i Metohiju", stoji u saopštenju kiparskog Ministarstva inostranih poslova.

Kipar poziva obe strane, i Srbiju i Kosovo, da obnove dijalog u okviru rezolucije 1244 SB UN radi pronalaženja međusobno prihvatljivog rešenja o problemu Kosova, koje bi obezbedilo stabilnost i mir u regionu.

Kiparsko Ministarstvo inostranih poslova je navelo da argumentacija koju je koristio MSP u izricanju savetodavnog mišljenja o legalnosti deklaracije o proglašenju nezavisnosti Kosova nije izjednačila pitanje Kipra sa pitanjem Kosova.

"Mi smatramo da ovaj dug sudski proces predstavlja veliki izazov za međunarodno pravo, u kome je učestvovao i Kipar", stoji u saopštenju.

Kipar je podeljen na grčku Republiku Kipar, međunarodno priznatu, i Tursku Republiku Severni Kipar, proglašenu 1983. godine, koju priznaje samo Turska.

Turska je okupirala trećinu teritorije Kipra pošto je 1974. godine izvršila invaziju kao odgovor na državni udar koji je podržala Grčka.

Kipar je jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Belorusija za dijalog Srbije i Kosova

Bez obzira na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, rešenje za status Kosova treba dalje tražiti na osnovu dijaloga, između ostalog, i uz učešće Saveta bezbednosti UN, saopštio je zvanični Minsk.

Pres sekretar beloruskog Ministarstva inostranih poslova Andrej Savinih izjavio je da je Belorusija pažljivo proučila mišljenje MSP-a o Kosovu koje, kako se ističe, nije jednoglasno usvojeno.

"S tim u vezi ukazujemo da je Sud razmotrio pitanje prisustva međunarodnopravnih prepreka za usvajanje Deklaracije kosovske skupštine o proglašenju nezavisnosti od 17. februara 2008. godine", naveo je Savinih, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

Predstavnik beloruskog MIP-a je dodao da "Sud nije dao ocenu prava na jednostrano otcepljenje Kosova od Srbije".

Rumunija ne menja svoj stav o Kosovu

Rumunija je potvrdila svoju zvaničnu poziciju da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i pozvala na obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine.

"Ministarstvo potvrđuje svoju poziciju, koju je nedvosmisleno izražavalo tokom poslednjih godina i koja se sastoji u nepriznavanju Kosova kao države“, navodi se u saopštenju za štampu povodom juče objavljenog savetodavnog mišljenja Međuanrodnog suda pravde o legalnosti proglašenja kosovske nezavisnosti, preneo je Itar -tas.

Potvrđujući "duboku i nepromenjenu privrženost međunarodnom pravu i uvažavanje prema međunarodnom sudu", Bukurešt je saopštio da se u mišljenju radi isključivo "o legitimnosti proglašenja nezavisnosti, a ne o pravnim posledicama formiranje tzv. nove države".

Ministarstvo je pozvalo na "obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine u traženju rešenja koje bi odgovaralo interesima obe strane i doprinelo jačanju dugoročne stabilnosti u evropskom regionu".

Itar-Tas podseća da od članica Evrospke unije osim Rumunije, nezavisnost Kosova nisu priznale ni Španija, Slovačka, Grčka i Kipar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: