EBRD o stopi rasta Srbije

Na zapadnom Balkanu najvišu stopu privrednog rasta u 2010, od nešto manje od dva odsto, imaće Srbija, ocenila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

09:05

Default images

Oporavak cena metala u Srbiji pogoduje ključnim sektorima, gde je u toku ostvarivanje velikog programa infrastrukturnog razvoja, što sve doprinosi rastu.

U najnovijem izveštaju EBRD o ekonomskoj perspektivi regiona centralne i jugoistočne Evrope se ističe da se privrede tog regiona, ukupno gledano, usporeno oporavljaju iz globalne krize.

U izveštaju se dodaje da postoji primetna neujednačenost tempa oporavka među zemljama pojedinačno.

EBRD je, kao rezultat generalno slabijih izgleda za region u preostalom delu 2010. i u 2011. umereno revidirala naniže prognozu prosečnog ekonomskog rasta za region, na 3,5 odsto u 2010, sa 3,7 odsto, projektovanih u maju.

Projekcija rasta u 2011. je, takođe, blago revidirana naniže, za 0,1 procentni poen, na 3,9 odsto.,

Taj region se, takođe, suočava sa povećanim spoljnim rizicima koji proističu iz nestabilnosti finansijskog tržišta i uticaja fiskalnog pooštravanja, navedeno je u dokumentu.

"S obzirom na slabljenje izgleda u evrozoni, nakon uvođenja programa stroge štednje i verovatnog nastavljanja kolebljivosti na finansijskim tržištima, spoljni ambijent će verovatno biti manje povoljan nego što se ranije očekivalo", navedeno je u izveštaju.

EBRD je ukazala na jasne razlike u brzini oporavka u zemljama centralne i jugoistočne Evrope i predočila da su najviše pogoršani izgledi za jugoistočnu Evropu, gde se recesija i dalje zadržava, isključujući Tursku.

Rast ekonomskog proizvoda nastavlja da se kreće oko nule, ili je nagativan u većini zemalja tog podregiona, gde oporavak izvoza potire slaba domaća tražnja i gde finansijski sistemi trpe pritisak previranja na tržištima suverenog duga u južnoj Evropi.

Izgledi rasta u ovoj godini u Hrvatskoj i Sloveniji su nedavno pogoršani. Poverenje u Hrvatskoj je na niskom nivou, dug je neugodno visok, dok domaću tražnju sputava neophodnost finansiranja velikog državnog sektora.

U Sloveniji, koja je u 2009. zabeležila duboku recesiju od minus 7,8 odsto, ove godine se ne očekuje ništa bolje do stagnacije rasta, prognozirala je EBRD.

Hrvatska bi u 2011. mogla izvući korist iz pretpristupanja Evropskoj uniji, ali bi u Sloveniji pomanjkanje reformi finansijskog sektora i veliki državni sektor mogli usporiti oporavak.

Što se tiče Bosne i Hercegovine i Crne Gore, EBRD očekuje da te zemlje u 2010. zabeleže rast blizak nuli, mada obe zemlje imaju korist iz nedavnog povećanja cena aluminijuma, njihovog glavnog izvoznog proizvoda.

Pokazatelji za prvi kvartal za ekonomiju Makedonije bili su ispod očekivanja, zbog čega je EBRD bila prinuđena da znatno snizi projekciju za tu zemlju u 2010.

U Albaniji, koja je prošle godine uspela da poveća realni bruto domaći proizvod, rast će u 2010. verovatno opasti kao posledica nedavnih poplava, usporavanja priliva kapitala i novčanih doznaka radnika na privremenom radu u inostranstvu, kao i usporenijeg rasta kreditiranja. Ta zemlja je, takođe, ranjiva zbog ozbiljnog slabljenja u Grčkoj gde radi najveći broj albanskih sezonskih radnika.

U dve članice EU - Rumuniji i Bugarskoj - rast će u 2010, prema prognozi te banke, biti negativan od minus tri odsto, dok će u 2011. biti ostvaren rast od 1,2 odsto, manji od 2,9 procenata, očekivanih u maju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: