Svi zločini Ramuša Haradinaja

Za Ramušom Haradinajem već šest godina na snazi je poternica srpskog pravosuđa jer se pominje i kao osumnjičeni u predmetima koji se vode u Srbiji.

Izvor: Politika

Petak, 23.07.2010.

00:14

Default images

Označen je kao nalogodavac za zločin nad svatovskom kolonom kod Đakovice, a njegovo ime vezuje se i za trgovinu ljudskim organima.

Kao zapovednik operativne zone Dukađini, Haradinaj je, prema spisima Tužilaštva za ratne zločine, odgovoran za smrt najmanje 500 civila koji su stradali u Peći, Đakovici, Dečanima, Istoku i drugim gradovima u toj zoni.

Na ovoj teritoriji civili su ubijani, proterivani ili su završili u logorima, a postupci se vode u više odvojenih istraga.

Haradinaj je prvookrivljeni u istrazi za zločin u hotelu "Paštrik” u Đakovici. Prema podacima iz istrage, 12. juna 1999. godine, Haradinaj je u sobu hotela uveo tada maloletnu Romkinju G. T., koja je tog dana trebalo da se uda.

Posle nekoliko udaraca po glavi i telu, bivši kosovski premijer, kako se navodi u istražnim spisima, silovao je ovu devojku.

Maloletnu nevestu, dodaje se u istražnim spisima, u hotelskoj sobi silovao je prvo Haradinaj, a zatim i svi ostali pripadnici OVK. Iživljavali su se nad njom neprekidno dva dana, sve do 14. juna, kada su je pustili na slobodu.

Osnovano se sumnja da je okrivljeni Haradinaj, u svojstvu komandanta Glavnog štaba OVK za Metohiju, ubio više osoba i naređivao ubistva, protivzakonita zatvaranja, mučenja, nečovečna postupanja, silovanja, nanošenja telesnih povreda nealbanskom stanovništvu.

Pripadnici OVK su 12. juna 1999. godine oko podneva u blizini fabrike "Edmin Duraku”, zaustavili svatovsku kolonu u kojoj je bilo 11 Roma. Prvo su ih zatvorili u portirnicu fabrike, gde su ih držali oko četiri sata. Kundacima i nogama tukli su po glavi i celom telu Z. LJ. i G. Z. jer su im se ovi obratili na srpskom jeziku.

Oko 18 časova, Hoda Hekuran, jedan od pripadnika OVK, pozvao je Haradinaja radio-vezom, a on je naredio da se svi zarobljenici prebace u podrum hotela "Paštrik”, što je i urađeno.

Haradinaj je, navodi se u zahtevu za istragu, naredio da se u podrumima tog hotela osnuje improvizovani zatvor u koji su, njemu podređeni Arben Škupi zvani Zifa, Anton Lekaj, koji je u Srbiji pravnosnažno osuđen na 13 godina zatvora, Besim Bestražemi zvani Rambo, Šaban Azemi Rifat Ukšinaj i drugi nepoznati pripadnici OVK, dovodili i zatvarali civile nealbanske nacionalnosti.

Po naredbi Haradinaja, civili su tri dana mučeni i seksualno zlostavljani, posle čega su neke od njih Albanci odveli do obale reke Erenik u blizini klanice "Agimi”, gde su ih streljali.

U međuvremenu, 13. juna ujutro, pripadnici OVK su uhvatili i u podrum doveli i Srbina Radeta Gagovića i još jednog Roma – M. K.

U noći između 13. i 14 juna Haradinajevi sledbenici i njegovi podređeni silovali su dvojicu zarobljenika muškog pola. Arben Škupi je zarobljenom Srbinu odsekao desno uvo, a potom ga ugurao u usta drugom zarobljeniku, nateravši ga da ga pojede.

Arben Škupi je kleštima čupao nokte G. Z., dok su ostali noževima ubadali zatvorenike, sekući im delove tela i gaseći cigarete po njima.

Sutradan, Arben Škupi saopštava zatvorenicima da će po naređenju Ramuša Haradinaja biti streljani. Odvode ih potom do mesta "Grofa Coftinave”, u blizini klanice "Agimi”. Tu su streljani Bajram Krasnići, Zvezdan Ljušaj, Rade Gagović i Ređa Šalja. Bedri Šalja, iskoristio je nepažnju pripadnika OVK i pobegao.

Ime Ramuša Haradinaja vezuje se i za trgovinu ljudskim organima na Kosovu. Prema podacima Tužilaštva za ratne zločine, pošto je pre dve godine u albanskim medijima najavljena poseta srpskog tužioca Vladimira Vukčevića toj zemlji, u posetu premijeru Saljiju Beriši došao je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Tokom boravka najavljena je njegova protokolarna poseta princu Leku Zoguu. Na njega je, kako se sumnja, Haradinaj uticao da ubedi premijera Berišu da izda nalog bezbednosnim službama da unište svu dokumentaciju koja se odnosi na kidnapovanje, prebacivanje na teritoriju Albanije i likvidacije Srba, sa čim Ramuš Haradinaj direktno može biti povezan.

Prema ovim informacijama, Haradinaj je u rodbinskoj vezi sa princom Lekom Zoguom preko svoje supruge. U informaciji do koje je došlo Tužilaštvo za ratne zločine, Haradinaj je često boravio u Albaniji posle završetka sukoba 1999. godine i lično je organizovao prebacivanje Srba koji su bili zatočeni u napuštenom rudniku u mestu Kruma sa Kosova u tu zemlju.

Ima indicija da su Srbi u tom rudniku zlostavljani i ubijani i da su im vađeni vitalni organi za ilegalnu trgovinu.

Haradinaj je, kako se navodi, u tom periodu bar jednom nedeljno avionom putovao u Tiranu, odakle se vraćao sa torbom punom novca, a sumnja se da je reč o zaradi od trgovine organima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: