Koliko zna Miloš Simović

Tužilaštvo zatražilo istragu protiv Miloša Simovića zbog mnogih ubistava. Čeka susret sa zamenikom tužioca, verujući u povoljniji status.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

00:07

Default images

Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podnelo je sudu zahtev za sprovođenje istrage protiv Miloša Simovića zbog učešća u mnogim ubistvima.

On je osumnjičen da je učestvovao u ubistvima Petra Miloševića, Radoslava Trlajića, zvanog Bata Trlaja, Zorana Savića Šodera, braće Zorana i Dragana Živkovića, poznatijih kao braća Fiškali, Zorana Davidovića Ćande, Željka Vuletića Hamze.

Ovom donedavno odbeglom pripadniku zemunskog kriminalnog klana na teret se stavlja i pokušaj teškog ubistva Sretka Kalinića u Zagrebu.

Istragom koja je pokrenuta pre neku godinu, njegovo ime našlo se na spisku osumnjičenih i za otmicu i zversko ubistvo svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka.

U hijerarhijskoj lestvici zemunskog kriminalnog klana Miloš Simović se kotirao visoko. Bio je, kako su tvrdili svedoci saradnici, desna ruka i onaj koji je organizovao sprovođenje naloga Dušana Spasojevića Šiptara.

Suđenje pripadnicima grupe pokazalo je da je on bio taj koji je Spasojevićeva naređenja prenosio ostalima.

"Miloš je od samog početka akcije 'Sablje' bio najinteresantniji tužilaštvu i policiji“, navodi sagovornik "Novosti" blizak pravosuđu.

"Jedino je u njega, pored Mileta Lukovića Kuma, Spasojević imao poverenja. On je znao sve njegove naloge“.

Kako saznaju "Novosti", inspektori MUP Srbije, kao i zamenik specijalnog tužioca ispitivali su Simovića i o još nerasvetljenim likvidacijama Ilije Novovića i Gorana Marića, ali i Uglješe Aranitovića, zvanog Ugo, inače kuma Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam.

Simović, međutim, na mnoga pitanja odgovarao je da zna sve o tome, ali da čeka susret sa Jovanom Prijićem, zamenikom republičkog tužioca, za koga veruje da bi mu izdejstvovao povoljniji status.

O mnogim slučajevima ispričao je ono što se već zna ili što je izjavljivao njegov brat Aleksandar. Ovaj pripadnik zemunskog klana, koji je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu (izdržava je u "Zabeli"), tokom procesa je tvrdio da zna gde je zakopan Željko Mihajlović Crnogorac, za čiju likvidaciju je optužio svedoke saradnike Dejana Milenkovića Bagzija i Ljubišu Buhu Čumeta.

Aleksandar je u novembru 2007. godine odveden na lice mesta u blizini Dobanovaca. Tvrdio je da su tu pokopani Mihajlovićevi posmrtni ostaci.

Tada je pokazao dve zone, ali iskopavanja na tim lokacijama nisu dala nikakve rezultate. Postoji mogućnost da je telo odnela voda do obližnjih kanala, pošto su u tom delu bile poplave.

Sličnu priču, tokom akcije "Sablja", ispričao je i Dušan Krsmanović, posle čega je i on vođen na lice mesta, kad je prvi put i kopano, ali ništa nije nađeno.

Nedaleko odatle, takođe posle Krsmanovićevog ukazivanja, pronađeno je telo Marka Petrovića Mamice, člana ovog klana, koga je po naređenju Dušana Spasojevića ubio Milan Jurišić Jure.

Za ovo ubistvo, Jurišić je u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora, dok je Krsmanović osuđen na dve godine manje.

Miloš Simović je šturo govorio čak i o navodno planiranom atentatu na Tomislava Nikolića, predsednika Srpske napredne stranke. Ponovio je ono što je i napisao u pismu koje je preko advokata uputio republičkom tužiocu.

U kratkim crtama u toj poruci naveo je da je priča o atentatu još aktuelna, da je ubistvo naručio Vojislav Šešelj, a da je sve trebalo da organizuje Luka Bojović. Ništa više nije znao ili nije hteo da kaže ni policiji ni zameniku specijalnog tužioca, koji su ga posetili u zatvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: