Reakcije iz sveta na mišljenje MSP

Zvanične reakcije iz sveta na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde uglavnom zavise od toga da li je određena država priznala Kosovo ili nije.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

08:18

Default images

Ban Ki Mun, generalni sekretar UN-a, pozvao je sve strane na Kosovu na uzdržanost i na konstruktivan dijalog.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden, kako je saopštila Bela kuća, razgovarao je telefonom s predsednikom Tadićem, uoči objavljivanja mišljenja, i potvrdio snažne veze SAD i Srbije, ali i naglasio da bi Vlada trebalo konstruktivno da sarađuje s Kosovom.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, osim što je istakla da SAD oduvek misli da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom, pozvala je sve države koje to do sada nisu učinile da priznaju Kosovo. U saopštenju Klintonova poziva sve države da pređu preko pitanja statusa Kosova, da se na konstruktivan način angažuju kako bi podržali mir i stabilnost na Balkanu.

Bernar Kušner, šef diplomatije Francuske i inače prvi šef UNMIK-a, izajvio je da je nazavisnost nepovratna kao i da ga raduje mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde treba posmatrati kao početak novog poglavlja, smatra Ketrin Ešton, evropska komesarka za spoljnu politiku.

“Ovo savetodavno mišljenje otvara novu fazu i sada fokus mora biti na budućnosti. Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji. I budućnost Kosova je u Evropskoj uniji. I to je u skladu sa evropskom perspektivom regiona kao i zaključci Saveta. Dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i dijalog su osnove na kojima je izgrađena Evropska unija. Mi smo spremni da olakšamo proces dijaloga između Prištine i Beograda", rekla je Eštonova.

Ona je dodala da bi "dijalog trebalo da pospeši saradnju, napredovanje na putu ka Evropi, i da poboljša život ljudi", naglasivši da "sam proces dijaloga bio bi faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu”.

Rusija, koja Kosovo nije priznala, saopštava da se za zvaničnu Moskvu ništa ne menja.

A s druge strane, predsednik Abhazije Segej Bagapš ocenio je da je mišljenje Međunarodnog suda pravde još jedna potvrda prava na nezavisnost Abhazije i Južne Osetije. On se nada da će ovakav stav podstaći dalje priznanje te dve otcepljene gruzijske autonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: