Istraga protiv slovenačkih hakera

Slovenačka policija, u saradnji sa američkim FBI, pokrenula je istragu protiv trojice slovenačkih hakera.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.07.2010.

20:37

Default images

Oni su osumnjičeni da su stvorili kompjuterski virus za koji se veruje da je do sada uništio oko 13 miliona kompjutera u svetu, prenose lokalni mediji.

Dvojica muškaraca i jedna žena, svi mlađi od 25 godina, osumnjičeni su da su stvorili kompjuterski virus kako bi došli do podataka o bankovnim karticama ili kodovima koje koriste vlasnici bankarskih kartica na internetu, javlja 24ur.

Slovenačka policija je sa svoje strane, saopštila da "u saradnji sa FBI istražuje o navodnim ilegalnim aktivnostima vezanim za kompjutere".

Policija je pretresla više kuća u Mariboru i "u toku je opsežna istraga, jer je zaplenjen veliki broj kompjutera", navodi se u saopštenju policije.

Troje osumnjičenih, svi bivši studenti informatike u Mariboru, "stvorili su jedan od najopasnijih virusa koji je ikada postojao u svetu". Oni su navodno taj virus prodali hakerima u Španiji koji su se obavezali da će ga dalje širiti po svetu, javila je slovenačka televizijska stanica pozivajući se na zvanične izvore.

"Više od 13 miliona kompjutera u svetu je oštećeno, a među njima su i kompjuteri oko 750 američkih firmi i najmanje 40 banaka", navodi se u izveštaju 24ur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: