CG: Značajno mišljenje MSP-a

Vlast u Crnoj Gori ocenjuje da je mišljenje MSP značajno za stabilnost regiona i njegovu evropsku budućnost.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.07.2010.

19:58

Default images

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen kaže da je odluka suda u Hagu "značjna" za stabilnost Srbije i Kosova, njihove susede i region u celini.

"To (stabilnost) je nešto što će nas sve zajedno preporučiti za brži progreš na putu evropskih integracija", dodao je Roćen.

Predsednik parlamenta i lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić je rekao da mišljenje suda "legitmizuju odluku o proglašenju Republike Kosovo".

"Srbija je dobila priliku da napravi onaj neophodni istorijski zaokret, da se okrene prema budućnosti i da shvati da je Kosovo deo balkanske realnosti", kazao je Krivokapić.

Predsednik skupštinskog odbora za međunarodne odnose Miodrag Vuković smatra da je odlukom suda potvrđena nezavisnost Kosova i pravno i politički sugerisano da se taj stav maksimalno uvaži.

Vuković je agenciji Beta kazao da je iznenađen takvim stavom, jer "ne ostavlja nikakvu dilemu".

"To je stav koji gotovo da liči na presudu i od ovog trenutka više ništa niće biti isto. Potvrđena je nezavisnost Kosova, a pravno i politički sugerisano da se ta činjenica maksimalno uvaži", rekao je Vuković.

On je kazao da takav stav Međunarodnog suda pravde neće ubrzati odluku Podgorice da razmeni ambasadore sa Prištinom, jer je taj čin uslovljen stavom crnogorskih vlasti o rešavanju statusa crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: