EU: Stav MSP - početak nove faze

Savetodavno mišljenje MSP o Kosovu predstavlja početak nove faze, saopšteno je danas u Briselu, uz poruku da je budućnost i Srbije i Kosova Uniji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.07.2010.

19:25

Default images

Kako se navodi u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton , Evropska unija pozdravila je danas objavljivanje mišljenja MSP.

Eštonova je navela da to mišljenje Unija sada razmatra s najvećom mogućom pažnjom.

"Pažnja sada treba da bude usredsređena na budućnost", kaže se u saopštenju, uz podsećanje da su dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i dijalog osnove na kojima počiva EU.

"EU je stoga spremna da potpomogne dijalog između Beograda i Prištine. Taj dijalog treba da promoviše saradnju , omogući ostvarivanje napretka na putu ka EU i unapredi život ljudi. Dijalog će biti faktor mira , bezbednosti i stabilnosti u regionu", navedeno je u saopštenju.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg ocenio je da je donošenje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde važna prekretnica na putu Kosova i Srbije ka budućnosti u Evropskoj uniji (EU).

"Pravni proces pred MSP je sada završen. Ovo označava kraj debate o statusu Kosova. To označava ponovno fokusiranje na poboljšanje života običnih ljudi iz svih zajednica na Kosovu i u Srbiji preko saradnje između dve države. Kosovo i Srbija moraju da nastave dalje ka sledećim fazama njihovog napretka ka postajanju zemlje članice EU", mišljenja je ministar Hejg.

Hejg je u pisanoj izjavi koju je medijima dostavila diiplomatska misija Velike Britanije u Prištini, pozvao Beograd i Prištinu "da prihvate ovu priliku da dođe do pomirenja i da postanu dobre komšije.

„Kosovo i Srbija moraju zajedno da stvore nov put sagrađen na vrednostima koje su u korenu postojanja EU - demokratiji, vladavini prava i mirnom suživotu država", kazao je Hejg.

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek ocenio je da je Međunarodni sud pravde, ocenom da deklaracijom o nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo, iskazao snažnu privrženost unapređenju međunarodnog mira i stabilnosti.

Buzek je pozdravio stav Suda i naglasio da "međunarodna zajednica mora poštovati savetodavno mišljenje tog suda".

Dve strane, ocenio je Buzek, moraju iskoristiti ovo mišljenje kao oruđe za pomirenje, a ne kao izgovor za produžavanje diplomatske svađe.

"Sada vođe dve strane treba da se dogovore o delotvornom i trajnom rešenju, koje je u interesu njihovih naroda, naroda Zapadnog Balkana i cele međunarodne zajednice", poručio je Buzek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: