Slovačka ne menja stav o Kosovu

Novi slovački ministar odbrane Lubomir Galko kazao je posle objavljivanja mišljenja MSP da Slovačka neće promeniti svoju odluku da ne prizna nezavisnost Kosova.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.07.2010.

18:27

Default images

"Stav Slovačke se nije promenio. Slovačka Republika i dalje ne priznaje jednostrano proglašenje samostalnosti Kosova", kazao je Galko.

On se u Pragu sastao sa novim češkim ministrom odbrane Aleksandrom Vondrom.

Galko je naveo da je Slovačka, bez obzira na odbijanje da prizna Kosovo, zainteresovana za stabilnost Balkana i da zato u trupama Kfora ima 140 svojih vojnika.

"Slovačka ne učestvuje u obuci kosovskih snaga bezbednosti ali ga ni ne odbija", rekao je Galko.

Slovački mediji očekivali su oprezniju i izbalansiraniju odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu od današnjeg savetodavnog mišljenja da jednostrana deklaracija o proglašenju nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo jer nigde nema zabrane takvih deklaracija.

Slovački onlajn dnevnik Aktualne.sk upozorava da današnja odluka sudija u Hagu ima izuzetno veliki politički značaj.

"To je prvi slučaj da se međunarodni sud bavi legitimitetom otcepljenja jedne države od druge", podsetio je taj slovački onlajn dnevnik i naveo, zajedno sa ostalim medijima u toj zemlji, da nezavisnost Kosova u EU nisu priznale Slovačka, Grčka, Rumunija, Španija i Kipar.

"U svim tim zemljama živi brojna nacionalna manjina i zvaničnici tih zemalja plaše se da bi kosovski scenario mogao da se realizuje i na njihovoj teritoriji", upozorio je dnevnik Aktualne.sk.

Slovački zvaničnici ne žure da za medije komentarišu današnju odluku Međunarodnog suda pravde, budući da Slovačka odbija da prizna nezavisno Kosovo.

Na slovačkoj političkoj sceni vlada konsenzus, podržan i rezolucijom slovačkog parlamenta koji nije prihvatila samo Stranka mađarske koalicije koja na izborima 12. juna nije ušla u parlament, da Slovačka može da prizna Kosovo samo ako se i sama Srbija dobrovoljno odluči na takav korak.

Novi slovački šef diplomatije, bivši premijer Mikulaš Dzurinda kazao je nakon prve sednice nove vlade premijerke Ivete Radičove 9. jula da nema razloga da Slovačka menja svoj stav prema Kosovu.

Slovački mediji podsetili su uoči današnjeg objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde da je Dzurinda kao lider opozicije bio znatno oštriji u formulisanju rezolucije slovačkog parlamenta, koja obavezuje i ovu vladu, da se ne prihvati nezavisnost Kosova protiv volje Srbije.

Lajčak: Nema mira bez dogovora

Donedavni šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak ocenio je da današnje mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu ne može da reši politički problem Kosova i da bez dogovora Beograda i Prištine ne može da zamisli mir na Balkanu.

"Rešenje problema vidim u političkoj ravni a ne pravnoj. To savetodavno mišljenje može da pomogne ali ne može da reši problem koji je apsolutno političkog karaktera", rekao je Lajčak posle odluke sudija da deklaracija o nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo.

Lajčak je za televiziju TA3 rekao da ta odluka suda u Hagu može da podstakne neke zemlje da Kosovo priznaju ali da ne rešava problem Kosova i regiona.

"Želim da naglasim da rešenje problema Zapadnog Balkana zavisi od toga da li će se naći nekakvi odnosi Srbije i Kosova koji će odgovarati i jednoj i drugoj strani. Bez toga ne mogu da zamislim ni mir ni napredak regiona zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji", kazao je Lajčak.

Bivši slovački ministar inostranih poslova očekuje da će se pitanje Kosova otvoriti ponovo u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: