Stav MSP svetska vest dana

Svetski mediji objavili pod oznakom "hitno" mišljenje Međunarodnog suda pravde, kao i da će stav MSP-a biti podstrek novom talasu priznavanja Kosova.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 22.07.2010.

16:50

Default images

Mišljenje su "pod hitno" objavili između ostalih britanski Bi-bi-si i američki Si-en-en, agencije AP, Rojters i Frans pres i Sinhua.

Centralni naslov na sajtu britanskog Bi-bi-sija je "Kosovska nezavisnost nije nelegalna". Kako navodi agencija AP, ovo neobavezujuće mišljenje Suda "postavlja scenu za pojačane napore za nova priznanja nezavisnosti Kosova".

Kineska agencija "Sinhua" je kao hitnu vest prenela da je Međunarodni sud pravde saopštio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije narušila međunarodno pravo.

Agencija Rojters je prenela odluku suda navodeći da bi ona mogla da utiče na separatističke pokrete širom sveta, kao i pregovore Srbije o ulasku u EU.

Britanska agencija Rojters je ocenila da će mišljenje suda dovesti do toga da još veći broj zemalja prizna nezavisnost Kosova i približi Prištinu ulasku u UN.

Bi-Bi-Si je ocenio da će odluka, iako je savetodavnog karaktera, biti okvir za diplomate u naporima da uspostave tehničke odnose između Srbije i Kosova.

Nemački mediji u prvim komentarima ističu da je mišljenje suda jasno i da je u korist Kosova, što, smatraju, predstavlja iznenađenje.

Dnevnik "Velt" navodi da bi odluka mogla da "ima dejstvo na čitav niz separatističkih pokreta u svetu" i podseća na ocepljenju sklone ruske regione Južnu Osetiju i Abhaziju.

"Zidojče cajtung" ističe da mišljenje "nije pravno obavezujuće" i da "poslednju reč ima Generalna skupština UN", ali da ona "ima veliki politički značaj za budućnost nekadašnje srpske pokrajine".

Prema navodima ovog dnevnika "separatistički pokreti širom sveta nadali su se odluci kakva je danas i doneta", iako su "stručnjaci očekivali da će sudije izbeći da donesu odluku koja će podstaći druge manjine da takođe proglase nezavisnost, zbog čega je mišljenje suda iznenađenje".

I austrijska državna televizija ORF prenela je kao glavnu vest ocenu MSP, kao i elektronska izdanja austrijskih dnevnika, poput bečkog lista "Esterajh".

Itar-tas je naveo da je sud "priznao legitimnost jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova".

RIA Novosti je javila da je Međunarodni sud pravde "priznao nezavisnost Kosova".

Internet portal Newsru.com ocenio je da Međunarodni sud "nije stao na stranu Srbije" i da je ocenio da u "otcepljivanju Kosova nije našao ništa nezakonito".

Agencije podsećaju da je do sada 69 zemalja, uključujući i SAD i 22 od 27 zemalja Evropske unije priznalo Kosovo kao i to da se proglašenju nezavisnosti žustro protive Srbija i Rusija.

Figaro: Srbija bi pristala na podelu

Francuski Figaro piše da je zvaničan stav Srbije protivljenje nezavisnosti Kosova, ali da se nezvanično prihvataju i "valjanosti rešenja neke podele Kosova".

Prema tom listu, to bi značilo da srpski deo Mitrovice i sever Kosova definitivno pripadnu Srbiji, koja bi Prištini prepustila albanska sela u dolini Preševa.

Pariski dnevnik u reportaži iz srpskog dela Kosovske Mitrovice ističe da su srpske vlasti u UN izdejstvovale zahtev Međunarodnom sudu pravde za "mišljenje" o nezavisnosti Kosova, "budući da je Beograd mogao biti samo ogorčen zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti i diplomatskog priznanja koje je usledilo od zemalja NATO-a".

"U stvarnosti", dodaje Figaro, srpskom predsedniku "Borisu Tadiću je
sasvim jasno da više nikad neće biti u stanju da vojno, finansijski i diplomatski upravlja Kosovom".

Figaro dodaje da "krhka vladajuća koalicija u Beogradu ne omogućava predsedniku (Tadiću) da danas javno izađe s nekim drugim stavom osim odbacivanja nezavisnosti Kosova".

"Ipak, privatno, ima dosta rukovodilaca u Beogradu koji prihvataju i valjanosti rešenja neke podele Kosova", mavodi list.

Mediji u regionu o odluci MSP

Vodeći elektronski mediji i portali zemalja u regionu preneli su vest da je Međunarodni sud pravde u Hagu doneo savetodavno mišljenje da kosovska deklaracija o nezavisnosti iz 2008. ne krši međunarodno pravo.

Zvaničnih reagovanja na ocenu Suda u Hagu u regionu još nema.

Hrvatska agencija Hina ocenjuje da bi mišljenje Suda moglo da utiče na to da još veći broj država prizna Kosovo, ali i na kosovsko približavanje članstvu u Ujedinjenim nacijama.

U tekstu se takođe prenosi ocena agencije Rojters da bi mišljenje Međunarodnog suda pravde moglo da ima implikacije na separatističke pokrete širom sveta, ali i da je reč o "velikom udarcu za Srbiju".

Hrvatska radiotelevizija (HRT) ističe da je predsednik Srbije Boris Tadić ranije izrazio očekivanje da će mišljenje Suda u Hagu biti utemeljeno na osnovnim načelima međunarodnog prava, kao i da je Srbija spremna na svaku odluku.

Takođe se navodi da je Tadić rekao da će na odluku Suda Srbija reagovati na planiran, pravno utemeljen način i da će nastaviti mirnim diplomatskim i političkim sredstvima borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta na Kosovu.

HRT ističe da "Amerika najmlađoj državi na Balkanu jasno daje podršku" i podseća da su MMF i Svetska banka primile Kosovo u članstvo iako UN nije priznao nezavisnost".

Uz prenošenje vesti o odluci Međunarodnog suda u Hagu, hrvatski mediji podsećaju da je Hrvatska bila među državama koje su na Sudu iznele mišljenje da nezavisnost Kosova ne krši međunarodno pravo.

Zagrebački Večernji list na svom interent izdanju navodi da je i rasprava o legalnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova bila presedan po velikom broju zemalja koje su učestvovale u postupku, dodajući da je pisana mišljenja dostavilo 36 država.

Slovenački list Delo navodi da je Beograd odlukom MSP-a izgubio poslednje oružje u borbi za očuvanje Kosova. Iako presuda nije obavezujuća, MSP je konačno Kosovu dodelio nezavisnost, dodaje se u komentaru.

Delo navodi i da je odluka MSP-a omogućila Srbiji da se konačno okrene od prošlosti i sve svoje snage posveti evropskoj budućnosti.

Vodeći makedonski mediji preneli su da je Međunarodni sud pravde ocenio da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: