Kažnjena organizatorka ekskurzije

Sud kaznio organizatorku ekskurzije do Ohridskog jezera u Makedoniji, na kojoj je u septembru prošle godine, tokom vožnje brodom, poginulo 15 bugarskih turista.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2010.

16:25

Default images

Regionalni sud u bugarskom gradu Dimitrovgradu kaznio je organizatorku ekskurzije Borjanu Georgievu, sa 4 500 leva (2 250 evra).

Prema odluci suda, Georgieva je lišena i prava da se bavi trgovinskom delatnošću u roku od dve godine.

Tužillac Atanas Palahutev podneo je prijavu protiv Georgieve zbog bavljenja turoperatskom delatnošću, za šta nije imala licencu.

Geogieva je tokom suđenja tvrdila da se nije ni bavila tom delatnošću i nije izdavala dokumenta, već je odluku o organizovanju ekskurzije donela tokom neformalnih razgovora sa njenim poznanicima, koji su izrazili želju da posete Ohrid. Ona je, kako je rekla, prikupila novac jer je organizovala transport.

Na suđenju je saslušano tridesetak svedoka, koji su tvrdili da je Georgieva bila organizator ekskurzije.

U nesreći koja se dogodila 5. septembra prošle godine u potapanju broda "Ilinden" na Ohridskom jezeru, poginulo je 15 bugarskih turista.

U Makedoniji još nije počelo suđenje, a istražni sudija razmatrao je više mogućih verzija koje su dovele do ove teške tragedije.

Kao najverovatniji uzrok tragedije ističe se pretovarenost broda, budući da je na njemu bilo 13 turista više od dozvoljenog broja.

U trenutku nesreće na brodu je bilo 57 putnika, a po tehničkoj dokumentaciji brod "Ilinden", koji je proizveden 1924. godine, može da primi maksimalno 45 putnika. Brod je bio registrovan kao tehnički ispravan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: