Todorović: MSP prekršio pravo

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da je Međunarodni sud pravde u Hagu svojom odlukom "žestoko" pogazio međunarodno pravo.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.07.2010.

16:14

Default images

On je naveo da proglašenje nezavisnosti Kosova nema uporište u međunarodnom pravu.

"Podsetio bih koliko puta do sada je SRS upozoravao koliko presuda MSP može biti vrlo problematična po Srbiju. Iskreno govoreći, nisam očekivao da će ovako u MSP žestoko biti pogaženo međunarodno pravo i Povelja UN", rekao je Todorović novinarima u Skupštini Srbije.

Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija, saopštio je danas predsednik suda Hisaši Ovada.

Todorović je rekao da Srbija, posle odluke MSP-a, ne sme da ulazi u bilo kakve razgovore i pregovore koji bi na bilo koji način doveli u pitanje status Kosova, odnosno status Srbije i da treba da odbije da piše rezoluciju za UN sa EU i da insistira isključivo na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, radikali će već sutra tražiti zakazivanje sednice Skupštine Srbije i izričito tražiti od Vlade Srbije da zatraži sednicu Saveta bezbednosti UN, da otkaže Misiju Euleks, da se UNMIK vrati na Kosovo i da insistira na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Todorović je rekao da zna da proglašenje nezavisnosti Kosova nema uporište u međunarodnom pravu, ali da je činjenica da je sada sve pod kontrolom SAD i da je očigledno to i MSP.

"Mi treba da tražimo od UN da ispuni svaku tačku Rezolucije 1244 i više ne smemo napraviti nijedan jedini potez koji bi na bilo koji način dovodio u pitanje suverenitet Srbije", rekao je Todorović.

Naveo je da se to posebno odnosi na pritiske EU vezano za pokušaj da se zaobiđe Srbija i da Kosovo korak po korak dobije i de fakto nezavisnost imajući u vidu da je EU već od Srbije tražila da pišu zajedno neku rezoluciju prema UN.

"Mislim da to treba odbiti i insistirati isključivo na Rezoluciji 1244", rekao je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: