Obama: Reforma finansijskog sistema

Predsednik SAD Barak Obama potpisao je u Vašingtonu zakon o sveobuhvatnoj reformi američkog finansijskog sistema.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2010.

10:46

Default images

Ovim zakonom se određuje nova uloga pojedinih državnih agencija i znatno šira ovlašćenja Federalnih rezervi, svojevrsne centralne banke.

Vladi je na ovaj način data nova nadležnost da razbija kompanije koje ugrožavaju ekonomiju, baca više svetla na finansijsko tržište koje je izbeglo nadgledanje regulatora i formira novu agenciju za zaštitu potrošača u njihovim finansijskim transakcijama.

Predsednik Barak Obama je ocenio da će te reforme pomoći ljudima u njihovom svakodnevnom životu - pri potpisivanju ugovora, u razumevanju poreza i proceni rizika.

"Ove reforme predstavljaju najsnažniju zaštitu za potrošače u istoriji", kaže Obama.

Donošenje zakona o reformi Vol strita, čiji je cilj da se spreči ponavljanje krize iz 2008. godine, bio je jedan od prioriteta predsednika Obame i za njega svakako predstavlja značajnu političku pobedu, čiji efekti međutim, neće biti vidljivi odmah, ili barem ne do novembarskih izbora za Kongres.

"Sa ovim zakonom, od američkog naroda više nikada neće biti traženo da plaćaju račune za greške Volstrita", dodaje Obama.

Zakon je najpre bio usvojen u Predstavničkom domu još u decembru prošle godine, a u Senatu u maju. Od tada je u toku bilo usklađivanje dve verzije, kako bi njegov konačan tekst, u istovetnoj formi, ponovo protekle sedmice usvojila oba kongresna doma. Ovaj zakon predstavlja najveću reformu finansijske regulative još od vremena Velike depresije tridesetih godina prošlog veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: