Saradnja Srbije i BiH

Privredna saradnja Srbije i BiH je dobra, ali bi mogla da bude još bolja, izjavio je u Sarajevu premijer Srbije Mirko Cvetković.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2010.

10:38

Default images

On je naglasio da je zadatak politike da pošalje pozitivne signale privrednicima da što bolje sarađuju.

Privrednici iz obe zemlje kažu da veliku prepreku za uravnoteženje odnosa razmene čine razni oblici necarinskih barijera.

Međusobno nepriznavanje sertifikata o kvalitetu i sertfikata za industrijske proizvode koji podležu primeni nacionalnih propisa, predstavlja ozbiljan problem za privredu, ocenio je na Poslovnom forumu privrednika BIH i Srbije u Sarajevu , potpredsednik Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović.
Vesović je naglasio da se Srbija zalaže za otklanjanje necarinskih barijera koje otežavaju primenu CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu.

“Upravo kada otklonimo te carinske barijere, bićemo u stanju da u potpunosti implementiramo CEFTA sporazum koji je zaista značajan za ekonomiju i BiH i Srbije. Za nas je CEFTA drugi region po značaju posle EU, a BiH je naš prvi izvozni partner. To je zemlja u koju najviše izvozimo”, kaže Vesović.

Prema podacima spoljnotrgovinske komore BiH, deficit u razmeni robe BiH sa Srbijom u prvih pet meseci ove godine iznosi 127,5 miliona evra, a pokrivenost uvoza izvozom porasla je na 58,51 odsto.

“Najznačajniji spoljnotrgovinski partner BIH su zemlje CEFTA i EU, a pre svega naši susedi Hrvatska i Srbija. Srbija se prema našim pokazateljima nalazi na trećem mestu najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera BIH gledajući izvoz u 2009. a na drugom mestu posmatrajući uvoz u istoj toj godini”, kaže predsednik Vanjskotrgovinske komore BiH Veselin Poljašević.

Kao moguća područja za zajednička ulaganja u narednom periodu privrednici iz dve zemlje su naznačili energetski sektor, oblast zaštite okoline i razvoj obnovljivih izvora energije, kao i regionalno povezivanje i zajednički nastup na trećim tržištima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: