Dugovi usporavaju oporavak Evrope

Međunarodni monetarni fond ocenio je da će rizik povezan s krizom duga u Evropi "verovatno" usporiti oživljavanje zone evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2010.

08:53

Default images

U godišnjem izveštaju MMF-a navodi se da će "trenutno oživljavanje biti verovatno kratkoročno, usporeno zbog tenzija na tržištu, jer je povezano s dužničkom krizom".

"Spas neće doći od budžetske štednje, koja je neophodna, jer će politika smanjivanja deficita imati uticaja i na rast privrede, ali i na visoku stopu nezaposlenosti", ocenili su stručnjaci MMF-a.

MMF smatra da smanjenje vrednosti zajedničke valute može da "donese malo kiseonika", ali da su neophodne hitne mere za stabilizaciju finansija u javnom sektoru zemalja EU.

Ministri finansija Francuske i Nemačke izjavili su da te dve države zajedno rade na predlogu jačih kaznenih mera za zemlje članice evro zone, koje imaju visok javni deficit.

U zajedničkom dokumentu koji su potpisali nemački ministar finansija Volfgang Šojble i njegova francuska koleginica Kristina Lagard, iznose se predlozi za promenu pakta stabilnosti u evro zoni. Dvoje ministara predlažu političke kazne kao što je suspenzija prava glasa za države koje ne ispune svoje obaveze.

"Upravo smo potpisali pismo upućeno gospodinu Van Rompeju, koje sadrži zajedničke predloge Nemačke i Francuske u cilju unapređenja ekonomske stabilnosti i koje predviđa kazne koje treba uvesti kako bi se ojačale naše institucije“, kaže ministarka finansija Francuske Kristina Lagard.

Sastanku dvoje ministara prethodila je istorijska poseta ministra Šojblea francuskoj vladi. Tako je prvi put u modernoj istoriji te države, sednici vlade prisustvovao jedan strani ministar.

"Gospodina Šojblea je dočekao predsednik i premijer, a tokom sednice vlade, učestvovao je u diskusiji i izložio naš predlog u pogledu zajedničkog nastupa Francuske i Nemačke", kaže Lagardova.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je pozvao na saradnju Francuske i Nemačke na približavanju fiskalnih sistema dveju zemalja. U saopštenju objavljenom posle sastanka francuske vlade, navodi se da je Sarkozi predložio da francuski Revizorski sud i njegov nemački ekvivalent izvrše upoređivanje poreskih i budžetskih sistema dve države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: