Jeremić: Sud neće biti za secesiju

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić prepodne izjavio očekuje da MSP neće doneti savetodavno mišljenje koje će dati za pravo kosovskim Albancima na secesiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2010.

00:06

Default images

On je naveo da je sada izuzetno važno da Srbi na Kosovu ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije.

"Kada bi sud podržao secesiju, više ni jedna granica na svetu i u regionu ne bi bila sigurna", izjavio je Jermić, ispred Palate mira u Hagu, samo nekoliko sati pre saopštavanja savetodavnog mišljenja o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Očekujemo da mišljenje bude u skladu sa međunarodnim pravom koje je izuzetno jasno kada je u pitanju sverenitet i teritorijalni integritet država, rekao je Jeremić. On je istakao da će nakon iznošenja savetodavnog mišljenja srpski pravni tim, koji je takođe došao u Hag, izvršiti analizu teksta savetodavnog mišljenja.

"To će biti jedan jako sofisticiran i dugačak tekst i ne treba izvlačiti zaključke pre pažljive analize", naglasio je Jeremić.

On je poručio da je ovo samo jedan korak u procesu koji je pred Srbijom.

"Taj proces se završava u Generalnoj skupštini UN-a koja mora da potvrdi sudsko mišljenje i donese politički zaključak šta je put napred'', rekao je šef diplomatije Srbije.

"Naša politika se ne menja i ostaje posvećena mirnoj, diplomatskoj i političkoj borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje'', dodao je Jeremić. On je istakao da "ćemo nastaviti da se ponašamo kao neko ko doprinosi miru i stabilnosti u regionu".

''Ostajemo spremni na pregovore. Nadam se da će do njih doći što pre i da će put kojim smo krenuli biti okončan kompromisom koji će biti prihvatljiv za sve strane'', istakao je Jeremić.

Od presudne važnosti je da naši građani koji žive na Kosovu i Metohiji ne nasedaju na provokacije, jer će biti pokušaja da se destabilizuje prostor na kome žive, poručio je on. Sada je važno sačuvati staloženost i mir, istakao je Jeremić i podsetio da je ovo samo jedan korak u procesu za koji se opredelila država Srbija.

Kako će izgledati saopštavanje suda

Kako će da izgleda saopštavanje mišljenja tog suda o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, za B92 objašnjava Saša Obradović, glavni pravni zastupnik Srbije.
Saša Obradoviæ (FoNet, arhiva)
"Savetodavno mišljenje će biti pročitano u svojim najvažnijim delovima, onima koji se odnose upravo na stav suda, i to će trajati sat i po, možda dva", rekao je on. "Posle toga će to mišljenje biti dostavljeno Generalnoj skupštini, organu UN-a, koji je i bio ovlašćen da ga zatraži", kaže Obradović.

"Time se ovaj postupak pred Međunarodnim sudom pravde završava, ne postoji nikakav žalbeni postupak, tu se pravni deo završava i nakon toga se može nastaviti politički proces pred organima UN“, objašnjava Obradović.

Obradović dodaje i da očekuje objektivnu odluku suda, uprkos spekulacijama u javnosti da su sudije bile izložene snažnim pritscima.

"Nema nijednog sudije, ni u jednoj državi u svetu, koji poznajući situaciju, koja može da bude uzburkana, nije pod nekom vrstom pritiska. Siguran sam da sudijama nije bilo lako prilikom odlučivanja, iz onih zemalja čije su vlade priznale nezavisnost Kosova, jer međunarodno pravo govori jedno, njihove vlade drugo, možda se o takvom pritisku može govoriti", rekao je Saša Obradović.

"Međutim, to je pitanje za ljude iz suda, ja nemam informacije o takvim pritiscima“, kaže on.

Tadić: Srbija je spremna na svaku odluku suda

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija spremna za svaku odluku Suda, ali da očekuje mišljenje koje će značiti da Albanci nemaju pravo na etnički motivisanu secesiju od Srbije.

Tadić je rekao da očekuje da će odluka Međunarodnog suda pravde biti zasnovana na osnovnim principima međunarodnog prava, te da neće stimulisati secesionističke pokušaje u svetu, već da će ostaviti dobre stabilne posledice.

Tadić je najavio da će posle saopštavanja mišljenja Međunarodnog suda pravde u Srbiji biti otvorena diskusija "kroz sve institucije sistema, sa opozicijom i nevladinim organizacijama", i da će građani Srbije biti obavešteni o daljim koracima kada je reč o Kosovu.

Pritisci na Beograd da ne traži nove pregovore

Iz Evropske unije i njenih članica koje su priznale nezavisnost Kosova pojačani su pritisci na vlasti u Beogradu da u UN izričito ne traže pregovore o statusu Kosova.

Najviši zvaničnici Belgije, koja predsedava Evropskoj uniji, predsedniku Srbije Borisu Tadiću tokom posete toj zemlji prošle nedelje predočili su da će od poteza Beograda u odnosu na pitanje Kosova zavisiti i davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU.

Srbi sa Kosova očekuju da će mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu biti pozitivno po Srbiju, dok Albanci smatraju da to mišljenje neće uticati na već donetu odluku o nezavisnosti Kosova.

Neki Srbi u Gračanici očekuju da će savetodavno mišljenje MSP-a o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova biti povoljno za srpsku stranu, ali neki smatraju i da mišljenje tog suda neće promeniti ništa u životu Srba na Kosovu.

Albanci u Prištini smatraju da će sud u Hagu dati mišljenje koje će i albanska i srpska strana moći da tumače na svoj način, ali da to neće uticati na već donetu odluku o nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: