Uznemireni zbog odluke o Haradinaju

Premijer i Vlada Kosova saopštili su da su uznemireni zbog odluke Haškog tribunala da se delimično ponovi suđenje Ramušu Haradinaju.

Izvor: FoNet

Sreda, 21.07.2010.

13:41

Default images

"Vlada Kosova izražava žaljenje povodom te odluke", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Vlada Kosova je navela i da je "ubeđena da će gospodin Haradinaj dokazati svoju nevinost i tokom delimičnog ponavljanja procesa, onako kako je to bilo i tokom suđenja pred tim sudom kada je proglašen nevinim".

Vlada Kosova navodi u saopštenju da je Oslobodilačka vojska Kosova vodila pravičnu borbu za slobodu i demokratiju, odbranu vrednosti čovečanstva kao i da su poštovane sve međunarodne ratne konvencije.

"Institucije, građani Republike Kosova i sam Haradinaj dali su dokaze saradnje i poverenja u međunarodnu pravdu, koja se potvrđuje i u ovom slučaju", kaže se u saopštenju.

Odbrana Haradinaja iznenađena

Majkl O'Rajli, šef ekipe branilaca Ramuša Haradinaja, izjavio je da je odbrana iznenađena odlukom o delimičnom ponavljanju suđenja bivšem premijeru Kosova. O'Rajli je naveo da će sada raditi na njegovom što bržem povratku u Prištinu.

"Za nas je sada najvažnije prvo da obezbedimo što brži povratak gospodina Haradinaja na Kosovo, i drugo, da se što brže odredi datum ponovnog suđenja", rekao O'Rajli, a prenosi služba za informisanje opozicione Alijanse za budućnost Kosova, čiji je Haradinaj lider.

Advokat je naveo da treba imati u vidu da je Haradinaj pre dve godine jednoglasnom odlukom sudskog veća oslobođen svih tačaka optužnice za ratne zločine.

Haški tribunal je danas odlučio da se suđenje ponovi u šest od 37 tačaka. Haradinaju je istovremeno određen pritvor.

O'Rajli je detaljniju izjavu najavio za sutra, kada tim branilaca prouči presudu.

Prema njegovim rečima, slučaj Haradinaja treba sagledati u širem kontestu.

Advokat je preneo i Haradinajeve reči nakon današnje odluke Haškog tribunala: "Kosovo je postiglo veliki napredak i mi moramo da verujemo u međunarodne institucije uprkos nekim koracima koji vode natrag".

Haradinajeva stranka: Nije bilo hapšenja

Portparol Alijanse za budućnost Kosova Ernest Ljumaj izjavio je da predsednik stranke Ramuš Haradinaj nije uhapšen, već da je u Hag otišao na poziv Tribunala, u pratnji svojih saradnika.

"Haradinaja nisu uhapsile ni Kosovske policijske službe (KPS), ni Euleks, nije bilo nikakvog hapšenja. On je kao i u prethodnim navratima u Hag otišao na poziv, avionom u pratnji najbližih saradnika iz stranke", rekao je Ljumaj.

Alijansa za budućnost Kosova, kako je rekao, veruje u Haradinajevu nevinost i to da će se on brzo vratiti iz Haga.

"Verujemo da će Haradinaj ponovo dokazati svoju nevinost i po ovim tačkama optužnice za koje će mu se ponovo suditi. Alijansa za budućnost Kosova veruje u njegovu nevinost, pravednost borbe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za slobodu Kosova i njegov brzi povratak na Kosovo", naveo je Ljumaj za KiM radio.

"Očekujemo da će nam se brzo pridružiti u našoj političkoj borbi, prvo na čelu stranke, a zatim i kao premijer države", rekao je Ljumaj.

Ljumaj smatra da je čudno to što je Haradinaju upućen poziv, baš u ovako važnom trenutku kada se čeka savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde.

"To je jako čudno. Dobio je poziv iz Haga u bitnom momentu, samo dan pred iznošenje odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i nekoliko dana pred najavljeni početak novih pregovora između Prištine i Beograda", ocenio je portparol Haradinajeve stranke.

On veruje da će Haradinaj izaći kao pobednik i da će zajedno nastaviti političku borbu tu gde je sada prekinuta.

Ljimaj je rekao da je građanima Kosova upućen apel da ostanu mirni, sačuvaju prisebnost i sačekaju odluku Haškog tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: