Reakcije na odluku o Haradinaju

Zvaničnici u Srbiji pozdravljaju odluku veća Tribunala kojom je poništena oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju, ratnom komandatu Oslobodilačke vojske Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2010.

13:16

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da je odluka Haškog tribunala o poništavanju oslobađajuće presude Haradinaju dobra vest.

"To je dobra vest i dokaz da sud iskazuje objektivnost", rekao je Tadić.

Tadić je, međutim, istakao da ne želi da se meša u rad suda i dodao da je Tribunal jedini nadležan za donošenje odluka.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da je zadovoljan zbog odluke Haškog suda da poništi oslobađajuću presudu Haradinaju. On je naveo da pretpostavlja da su pronađeni dodatni dokazi protiv Haradinaja.

Cvetković, koji boravi u poseti BiH, rekao je da mu je drago da se Haški tribunal ponaša u skladu sa činjenicama

"Razumeo sam da je oslobađanje Haradinaja vezano za to što nije bilo dokaza za njegovu krivicu i da nije bio proglašen nevinim. Pretpostavljam da su dodatni dokazi pronađeni", rekao je Cvetković.

On je, ipak, naveo da ne želi dalje komentariše odluke ovog suda, kao ni bilo kog drugog, i podsetio da je u Srbiji sudska vlast odvojena od izvršne.

"Izbegavam i da prođem pored nekog suda da ne kažu da vršim pritisak", rekao je Cvetković.

Ljajić: Ustanoviti punu istinu

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da se "očekuje da će pravda za žrtve biti u potpunosti zadovoljena".

"Mi ni na koji način ne želimo da prejudiciramo odluku suda, već samo želimo da se ustanovi puna istina o zločinima za koje se Haradinaj tereti, kako bi se zadovoljila pravda", naveo je Ljajić.

Ljajić je ukazao na to da je u prvostepenom postupku protiv Haradinaja bilo mnogo manjkavosti i učinjenih propusta i da je on praktično bio oslobođen iz procesnih razloga, jer mnogi svedoci nisu smeli da se pojave, a neki su bili i fizički uklonjeni.

Ministar Ljajić je primetio i da će i odluka o pritvaranju Haradinaja doprineti smanjenju mogućnosti da on na bilo koji način utiče na svedoke.
Dušan Ignjatoviæ i Rasim Ljajiæ (Tanjug, arhiva)
Šef Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović kaže da je "ovo dobra odluka Tribunala, jer doprinosi utvrđivanju istine".

"Ne ulazimo u pitanje krivice ili nevinosti, ali s obzirom na to da je Haradinaj optužen za teške zločine, neophodno je to pitanje razjasniti do kraja", kazao je Ignjatović.

"Ranija odluka tribunala da se on brani sa slobode je bila pogrešna, posebno zbog toga što mu je bilo dozvoljeno da se bavi politikom, jer je na taj način on mogao da utiče na svedoke", ukazao je Ignjatović, podsetivši da mnogi svedoci nisu smeli da se pojave na suđenju dok su neki, kako je rekao, pod nerazjašnjenim okolnostima nestajali.

Ignjatović je podsetio na izjave nekadašnjeg šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena, koji je Haradinaja nazivao prijateljem, što je, kako kaže, potencijalnim svedocima ukazivalo da nije najpametnije svedočiti protiv Haradinaja.

"Zbog toga je oslobađajuća presuda zbog nedostatka dokaza protiv Haradinaja bila potpuno pogrešna. Mi pozdravljamo ulaganje žalbe i pozdravljamo odluku Tribunala da se predmet vrati na ponovno suđenje, pa makar i delimično", kazao je Ignjatović.

Vekarić: Odluka Tribunala je velika pobeda

Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine, je za B92 izjavio da je ovo velika vest za Tribunal u Hagu.

"Mislim da je ova odluka Veća u Hagu velika pobeda tužilaštva Haškog tribunala, odnosno Serža Bramerca i njegovog tima u borbi za prava žrtava. Zna se naš stav o svemu tome, ali nijednom svojom izjavom dalje ne bih želeo da vršim pritisak na sud, odnosno na Haški tribunal", naveo je Vekarić.
Bruno Vekariæ (Fonet, arhiva)
"Naša saradnja sa Haškim tribunalom, sa tužilaštvom Tribunala, odlična, u svakom trenutku smo spremni da podržimo taj predmet na način koji je predviđen Statutom Haškog tribunala, tako da je to i naša obaveza na osnovu Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom", zaključio je Vekarić.

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je ranije danas oslobađajuću presudu Haradinaju, uz obrazloženje da je prvobitni proces obeležilo zastrašivanje svedoka, pa će suđenje biti delimično ponovljeno.

Haradinaj je bivši kosovski premijer i aktuelni lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova.

Bogdanović: Sud prihvatio razloge Srbije

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović nada se da je odluka o pritvaranju Haradinaja znak da je Haški tribunal "prihvatio ili da je na putu da prihvati" bar deo razloga zbog kojih je Srbija bila izuzetno nezadovoljna prvostepenom oslobađajućom presudom.
Goran Bogdanoviæ (Beta, arhiva)
"Ni na koji način ne želimo da prejudiciramo odluku suda, naše principijelno stanovište je da se ustanovi puna istina o zločinima za koje se Haradinaj tereti, kako bi se zadovoljila pravda. Taj dug prema žrtvama i njihovim porodicama, mora da se ispuni", naveo je ministar u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Bogdanović je, takođe, uveren da će ta odluka smanjiti mogućnost da Haradinaj utiče na svedoke.

"Nije tajna da su svedoci protiv Haradinajeve grupe na volšeban način nestajali ili menjali iskaze. Takođe nije tajna da sud u prvom stepenu nije imao snage ili volje da po tom pitanju bilo šta učini i zaštiti svedoke", navodi se u saopštenju.

A državni sekretar u Bogdanovićevom ministarstvu, Oliver Ivanović, ocenio je da je za ponovljeno suđenje Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom potrebno obezbediti adekvatnu zaštitu svedoka.

"Ako Međunarodni sud u Hagu ne obezbedi adekvatnu zaštitu svedoka, kao što se radi na zapadu, mislim da će i ovo suđenje proći kao i prethodno", rekao je Ivanović za agenciju Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: