"Škola će početi bez štrajkova"

Ministar prosvete Žarko Obraović izjavio je da očekuje početak nove školske godine bez štrajka prosvetnih radnika.

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2010.

12:31

Default images

On je pozvao reprezentativne sindikate da svoje zahteve usklade sa ekonomskim mogućnostima zemlje.

"Polovinom avgusta ministarka finansija Diana Dragutinović i ja razgovaraćemo sa predstavnicima sindikata. Očekujem da će, kao i dve prethodne, naredna školaska godina početi bez štrajka", kazao je Obradović na konferenciji za novinare povodom dve godine rada Ministarstva prosvete.

On je rekao i da je Sindikat obrazovanja Srbije na razgovorima pre 10 dana zatražio da se prosvetnim radnicima ne isplati jednokratna pomoć od 5.000 dinara, već da se ta sredstva uračunaju u strukturu njihovih zarada.

"Takav zahtev u ovom trenutku nije moguć pošto se kosi sa dogovorom koji imamo sa MMF-om. Ukoliko bi to uradili povećali bismo ukupnu masu zarada u Srbiji", precizirao je Obradović.

On je ipak dodao da prosvetni radnici zaslužuju veće plate, ali da u skladu sa ekonomskim mogućnostima zemlje moraju da dele sudbinu ostalih građana Srbije.

Ministar prosvete podsetio je i da će na početku nove školske godine oko 160.000 učenika prvog i drugog razreda osnovnih škola dobiti besplatne udžbenike.

"U saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije obezbedićemo i to da osnovne škole u Srbiji dobiju računarska odeljenja sa pet do 20 računara", kazao je Obradović.

On je naveo da je zadovoljan radom ministarstva u prethodne dve godine, ali da još mnogo toga treba da se uradi i poboljša.

"Stvorili smo dobru atmosferu za unapređenje obrazovnog sistema, a popravljen je i dijalog sa sindikatima", kazao je Obradović.

On je istakao da je ministarstvo prethodne dve godine dosta toga učinilo na uključenju što većeg broja romske dece u obrazovni sistem.

On je dodao da je u prvoj godini rada Ministarstva prosvete broj studenata u Srbiji porastao za četiri odsto, a u drugoj za 1,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: