Novo curenje nafte

Curenje nafte registrovano u zemljištu i pošto je BP uspeo da zaustavi isticanje, potiče iz drugog izvora, izjavio je u utorak admiral Obalske straže Ted Alen.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.07.2010.

11:56

Default images

Prema njegovim rečima, u prečniku od dve milje od mesta iz koga je nafta nekontrolisano isticala skoro tri meseca, nalaze se još dva podmorska izvora.

Od ta dva izvora, jedan je napušten, a drugi trenutno nije u procesu proizvodnje.

Mesto gde je, i nakon postavljanja privremenog eksperimentalnog poklopca na izvor BP-a na dnu Meksičkog zaliva, registrovano curenje nafte u zemljište, čak je bliže tim drugim izvorima, rekao je Alen.

Prema njegovim rečima, kombinacija toga i činjenice da nije neuobičajeno da se curenje nastavi u tlo oko napuštenih izvora uverila je inženjere BP-a da to ne potiče iz izvora njihove kompanije. Alen je dodao da će testiranje "čepa" postavljenog u četvrtak biti nastavljeno.

Američki mediiji su preneli da se u naftom bogatom Meksičkom zalivu nalazi oko 27.000 napuštenih naftnih izvora, a niko ne kontroliše da li iz njih i dalje ima isticanja, niti kakav je njihov efekat na okolinu.

Britiš petroleum nastavlja sa svojim planom probijanja dve bušotine koje do početka avgusta treba da dopru do izvora i smanje pritisak, što će omogućiti da se sprovede trajno rešenje, koje podrazumeva potpuno zatrpavanje izvora nafte koji je doneo toliko nevolja kompaniji i državama oko Meksičkog zaliva.

Sve je počelo 20. aprila, kada je došlo do eksplozije na naftnoj platformi ispred obala Luizijane, u kojoj je poginulo 11 radnika.

Iz izvora je počelo nekontrolisano isticanje nafte koje je, posle nekoliko bezuspešnih pokušaja, delimično stavljeno pod kontrolu tek 4.juna.

Tada su stručnjaci BP-a, uz pomoć robota podmornice, uspeli da na otvor stave pokopac i suzbiju curenje, iako ne i da ga u potpunosti zaustave.

BP je 15. jula uspeo da taj stari poklopac zameni novim "čepom", koji bolje naleže na otvor i koji je uspeo da u potpunosti zaustavi isticanje nafte.

Vladine procene su da je iz bušotine dnevno isticalo 1,5 do 2,5 milona galona dnevno, odnosno da je od aprila do 15. jula, prema najgrubljim proračunima, isteklo 92 do 182 miliona galona nafte.

Smatra se da je to najveća ekološka katastrofa u američkoj istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: