Tadić: Očekujemo fer mišljenje MSP

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da od MSP-a očekuje mišljenje koje će značiti da Albanci nemaju pravo na etnički motivisanu secesiju od Srbije.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.07.2010.

07:52

Default images

Tadić je rekao da očekuje da Međunarodni sud pravde u Hagu da mišljenje koje će biti fer i koje će uvažiti principe međunarodnog prava.

"Ukoliko bi mišljenjem Međunarodnog suda pravde bio uspostavljen novi princip, u čitavom svetu bi se otvorio proces stvaranja novih država, što bi destabilizovalo mnoge regione sveta", rekao je Tadić u Zrenjaninu.

Na pitanje da li su tačne spekulacije da Evropska unija želi zajedno sa Srbijom da pripremi rezoluciju s kojom će Srbija izaći pred Ujedinjene nacije, nakon odluke Međunarodnog suda pravde, Tadić je kazao da EU "želi da sarađuje po pitanju reagovanja Srbije na odluku MSP, ali da Srbija ima crvene linije koje predstavljaju integritet naše države na Kosovu i Metohiji".

"Razgovaramo sa Evropskom unijom kao partneri i kao zemlja koja želi da postane članica EU, ali, istovremeno, našim evropskim prijateljima sam izneo stav da Srbija ima svoje principe od kojih neće odustati", kazao je Tadić.

On je rekao i da se nada da će EU sagledati svoj interes unutar tih principa koji su interes Srbije.

"Nastavićemo razgovore sa Evropskom unijom, ali nikada nećemo ugroziti principe na kojima počiva suverenitet Srbije", zaključio je Tadić.

Javno čitanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde počinje u četvrtak u 15 časova. Televizija B92 obezbedila je direktan prenos sednice iz Haga.

Jeremić: Sud neće podržati secesiju

Ne treba očekivati da će Međunarodni sud pravde pružiti podršku kosovskim Albancima za akt secesije, kaže šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Srbija neće promeniti svoj stav o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti, kao i o neophodnosti pronalaženja kompromisa, naveo je Jeremić.

Naša borba za takvo rešenje će verovatno biti duga i teška, ali od nje nećemo odustati, poručio je Jeremić uoči odlaska u Hag, gde će sutra Međunarodni sud pravde saopštiti mišljenje o legalnosti secesije Kosova.
Vuk Jeremiæ (Fonet, arhiva)
Interesovanje za mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova je veliko, pa je tako najavljeno da će saopštavanju stava prisustvovati predstavnici više od 40 zemalja.

Ministar spoljnih poslova Srbije očekuje da se posle odluke Međunarodnog suda pravde ponovo pokrenu pregovori sa Kosovom.

“Verujemo da je kompromisno rešenje za budući status Kosova neophodno za dugoročni i održivi mir i stabilnost na Balkanu, a do takvog rešenja se može doći kroz pregovore, dakle, četvrtak je veliki dan za međunarodni poredak", kaže ministar Jeremić.

Sa druge strane, premijer Kosova Hašim Tači izjavio je u Vašingtonu da je veliki optimista i da očekuje da će presuda Međunarodnog suda pravde biti u korist nezavisnosti Kosova. Tači je istakao da je, bez obzira na stav Suda, nezavisnost Kosova nepovratna i da o statusu nije moguće razgovarati.

"Naša poruka iz Vašingtona je jasna. Kosovo postoji kao suverena, nezavisna, demokratska država. Postojala je juče, postoji danas, postojaće sutra i postojaće zauvek. Sjedinjene Države se ponose vrednostima koje predstavljaju. I građani Kosova se ponose svojom baštinom, multietničkim sastavom, istorijom i nadom u budućnost koja nas sve ispunjava“, rekao je Tači.

Direktor za Balkan Međunarodne krizne grupe Marko Prelec smatra da, s obzirom na to da je mišljenje suda u Hagu samo savetodavno, diplomate Evropske unije će ga iskoristiti kako bi podstakli poboljšanje odnosa Beograda i Prištine, bez čega neće biti moguće buduće evrointegracije.

“Mnoge zemlje čekaju mišljenje Međunarodnog suda pravde kako bi donele odluku o priznanju Kosova. Neke od tih vlada će delovati čim čuju mišljenje, koje će biti da treba priznati nezavisnost", navodi Marko Prelec.

Sekretar Međunarodnog suda pravde Andrej Poskakukin izjavio je da se očekuju predstavnici svih država koje su učestvovale kako u pisanoj, tako i u usmenoj raspravi od iznošenja pitanja legalnosti pred Sudom.

Za izveštavanje sa sednice akreditovano je više od 80 novinara, snimatelja i fotoreportera iz celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: