"Senzacionalizam šteti zdravstvu"

Loše interpretiran izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju o terapiji u Institutu u Sremskoj Kamenici, uznemirio onkološke pacijente i ogorčio lekare.

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2010.

00:05

Default images

U Ministarstvu zdravlja je potvrđeno da u izveštaju, koji prikazuje "presek stanja" u cilju unapređenja kvaliteta, a nipošto kontrolu - nema ničeg alarmantnog.

U tom Ministarstvu kategorično tvrde da onkološki bolesnici nisu zračeni nepravilno, kao i da se postojeća tehnologija koristi u skladu sa propisima, piše "Danas".

Da se pacijenti u tom institutu leče „isto kao i u zemljama u okruženju, pa čak i u nekim članicama EU“ - zaključili su, kažu u Ministarstvu, i eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju i komisija za vanredni stručni nadzor u kojoj su bili onkolozi iz Srbije.

"Uprkos starim aparatima i preopterećenosti lekara, u Onkološkom institutu Vojvodina primenjuju se najsavremenije metode zračenja i standardi", kaže za "Danas" Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije, koja dodaje da je reč o "najstrašnijoj manipulaciji javnošću".

"To što se pripisuje lekarima poslednjih nedelja ni Mengele nije radio u koncentracionim logorima. Naravno, niko ne osporava pravo na istraživačko novinarstvo, ali sam ubeđena da postoje neki ljudi kojima je jedini cilj da prave afere. Pitam se šta ću sledeće nedelje pročitati", naglašava Radosavljevićeva.

Ona napominje da je nedopustivo uznemiravanje javnosti, pogotovu najosetljivije populacije - onkoloških pacijenata kojima je potrebna ogromna snaga da se bore sa kancerom, a ne ovakvi šokovi.

U objavljenim tekstovima, ističe naša sagovornica, delovi izveštaja su "izvrtani", a zbog velikog uznemiravanja javnosti koje može da ima dalekosežne posledice, to zahteva reakciju državnih organa.

"Sada je 'dvanaest i pet' da se dozovemo pameti. To nije mogao novinar sam da napiše, već iza toga stoji neko ko ima osnovno medicinsko znanje. Tvrdnja da o terapiji odlučuju nestručni lekari je apsurdna, ako se zna koliko godina radioterapeuti provedu školujući se za taj poziv", kaže direktorka LKS.

Profesor Dušan Mileusnić iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije8i nije želeo da komentariše nove optužbe na račun kolega iz Sremske Kamenice, jer je "sve sažeto u saopštenju Ministarstva zdravlja kome nema šta ni da doda ni da oduzme". On je dodao da su zaključci prvog i drugog izveštaja, Atomske agencije i Ministarstva zdravlja - usaglašeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: