Haradinaj uhapšen, ponovo suđenje

Suđenje Ramušu Haradinaju zbog zločina u okolini Dečana biće delimično ponovljeno. Haradinaj je juče uhapšen i prebačen u Hag.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.07.2010.

08:07

Default images

Suđenje bivšem zapovedniku OVK Ramušu Haradinaju, optuženom za zločine na Kosovu 1998, biće delimično ponovljeno.

Apelaciono veće Haškog tribunala usvojilo je žalbu Tužilaštva na prvostepenu, oslobađajuću presudu. Suđenje će biti ponovoljeno po šest od 37 tačaka optužnice.

Tim tačkama, Haradinaju i saoptuženim Baljaju i Brahimaju na teret su stavljena ubistva, okrutno postupanje i nehumani postupci, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja. Prvostepenom presudom, izrečenom početkom aprila 2008. godine, Haradinaj i drugooptuženi Idriz Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998.

Trećeoptuženi Ljah Brahimaj osuđen je na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK u selu Jablanica.

Haradinaj je uhapšen juče na Kosovu, po zapečaćenom nalogu Haškog tribunala, i prebačen u Hag.
Patrik Robinson (ICTY)
Predstavnica Tribunala Nerma Jelačić rekla je da je predsedavajući sudija Patrik Robinson skinuo oznaku poverljivosti s "naloga za hapšenje Haradinaja, izdatog 19. jula".

"Haradinaj je uhapšen juče na Kosovu", rekla je Jelačićeva.

Prethodno, u medijskim izveštajima je primećeno da se Haradinaj jutros pojavio u sudnici iako je, preko advokata, prošle nedelje obavestio Tribunal da se "odriče prava da prisustvuje" izricanju pravosnažne presude. Današnjem zasedanju prisustvovao je i trećeoptuženi Ljah Brahimaj, koga je Tribunal u prvostepenom postupku osudio na šest godina zatvora.

Prema rečima sudije Robinsona, u toku je prebacivanje drugooptuženog Idriza Baljaja, koji je kao i Haradinaj bio oslobođen, iz Prištine u Hag. Baljaj na Kosovu izdržava kaznu zbog odvojenih krivičnih dela.

Ponavljanje suđenja po 6 tačaka

Usvajajući žalbu tužilaštva na prvostepenu presudu, izrečenu u aprilu 2008, apelaciono veće Tribunala naložilo je danas da suđenje Haradinaju i saoptuženima bude delimično ponovljeno.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj će ponovljeno suđenje dočekati u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, po naređenju apelacionog veća.

Suđenje će biti ponovljeno po šest od 37 tačaka optužnice koje se odnose na zločine nad pritvorenicima u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana od marta do septembra 1998.
Haradinaj i Brahimaj danas u sudnici (ICTY)
Tim tačkama, Haradinaju i saoptuženim Baljaju i Brahimaju na teret su stavljena ubistva, okrutno postupanje i nehumani postupci, kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Apelaciono veće prihvatilo je argument tužilaštva da prvostepeni proces nije bio pravičan zato što pretresno veće nije uložilo dovoljno napora da sasluša dva ključna svedoka protiv optuženih, koji su odbili da svedoče zato što su bili "uznemiravani" i "zastrašeni". Ti svedoci, Šefet Kabaši i osoba čiji je identitet zaštićen, bili su pripadnici OVK u Jablanici. Pred Tribunalom su odbili da svedoče, iako su prethodno tužilaštvu dali izjave koje su optuživale Haradinaja, Baljaja i Brahimaja.

Pretresno veće je na prvostepenom suđenju počinilo grešku uskraćujući tužilaštvu dodatno vreme da obezbedi iskaze ključnih svedoka u situaciji u kojoj su svedoci bili uzmeniravani i zastrašivani i time je sprečeno da pravda bude zadovoljena, navodi se u odluci koja je doneta većinom glasova sudija, uz protivljenje predsedavajućeg Robinsona.

Prema odluci, pretresno veće nije dobro procenilo uticaj zastrašivanja svedoka na pravičnost suđenja i propustilo je da preduzme primerene korake da osigura njihove iskaze.

"Ta greška potkopala je pravičnost suđenja i prouzrokovala da pravda ne bude sprovedena", naznačio je sudija Robinson.

Današnjom odlukom apelacionog veća poništena je prvostepena presuda kojom su Haradinaj i saoptuženi Baljaj i Brahimaj bili oslobođeni krivice, kao učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu progona Srba, Roma i nelojalnih Albanaca iz okoline Dečana, kao i u individualnim zločinima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: