Turska - regionalna sila na Balkanu

Britanski "Fajnenšel tajms" u današnjem izdanju piše o sve većoj ulozi Turske u dešavanjima na Balkanu i jačanju te zemlje kao regionalne sile.

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2010.

09:21

Default images

Prisustvo turskog premijera Erdogana na komemoraciji žrtvama masakra u Srebrenici, po oceni lista, predstavlja znak većeg učešća te zemlje u diplomatskim odnosima u regionu.

Turska je, napominje "Fajnenšel tajms", doprinela i ubeđivanju Srbije, sa kojom je ovog meseca potpisano nekoliko važnih trgovinskih sporazuma, da u martu usvoji Deklaraciju o Srebrenici.

List prijateljstvo Srbije i Turske naziva iznenađujućim, s obzirom na vekovno neprijateljsto, ali napominje da je dvema zemljama zajednički trnovit put ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Fajnenšel tajms" ističe da je turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu, u sklopu žive diplomatske aktivnosti, posredovao u više sukoba na Balkanu i Bliskom istoku, navodeći i rastuću ekonomsku snagu Turske kao činilac u sklapanju novih savezništava.

List podseća i da je zvanična Ankara u proteklh godinu dana posredovala između Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i u pomirenju u Sandžaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: