Brisel kudi Bukurešt a hvali Sofiju

Evropska unija kritikovala Rumuniju zbog neuspešnog iskorenjivanja veoma raširene korupcije, ali je pohvalila Bugarsku za napredak u borbi protiv takve prakse.

Izvor: B92

Utorak, 20.07.2010.

21:31

Default images

Evropska komisija je ocenila da je rumunskim političarima nedostajalo volje za nastavak reformi, čime ta zemlja narušava obaveze koje je prihvatila ulaskom u EU.

"Dok je Bugarska uložila napore za reforme i postigla značajne rezultate, Rumunija je izgubila zalet i ovaj izveštaj pokazuje da postoje značajne negativne pojave", navedeno je u saopštenju.

EU je stavila te dve zemlje pod specijalno strogi nadzor od njihovog priključenja EU 2007. godine, usled dugotrajne zabrinutosti zbog korupcije i organizovanog kriminala koji plaše investitore i otežavaju njihovim privredama da prebrode recesiju.

U slučaju Rumunije, korupcija bi mogla da bude prepreka za njen 20 milijardi evra (25,95 milijardi dolara) vredan sporazum o zajmu Međunarodnog monetarnog fonda, smatraju pojedini analitičari.

Predsednik Rumunije Trajan Basesku je priznao da postoje manjkavosti, ali je ukazao da je izveštaj otišao predaleko u oceni da Rumunija ne ispunjava obaveze.

Komisija je saopštila da je naročito nezadovoljna novim rumunskim zakonom koji je učinio da agencija za borbu protiv korupcije, zadužena da proverava imovinsko stanje političara, postane praktično nemoćna, narušavajući i obaveze koje je Rumunija prihvatila prilikom priključenja.

Basesku je izjavio da će sazvati vanrednu sednicu parlamenta, koji je sada na odmoru, radi ponovnog razmatranja i usvajanja novog nacrta zakona o radu te agencije.

Rojters prenosi da pojedine diplomate ocenjuju da su stalne kritike na račun Rumunije i Bugarske zbog korupcije dokaz da te dve države nisu bile spremne za priključenje Uniji. Kao rezultat, zemlje koje se nadaju ulasku u EU, kao što su Srbija ili Albanija, biće suočene sa još strožom proverom, predočili su oni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: