Tači: Nezavisnost Kosova nepovratna

Premijer Kosova Hašim Tači je izjavio u Institutu za mir u Vašingtonu da očekuje da će presuda Međunarodnog suda pravde biti u korist nezavisnosti Kosova.

Izvor: Beta, Glas Amerike

Utorak, 20.07.2010.

19:38

Default images

"Veliki sam optimista. No, bez obzira na stav Suda, nezavisnost Kosova je nepovratna i sloboda moga naroda večna", rekao je Tači.

On je rekao da o statusu nije moguće razgovarati, "već samo o praktičnim pitanjima kao što je utvrđivanje sudbine nestalih lica, povratak izbeglica, i ostalim".

Tači, koji je u četvorodnevnoj poseti Sjedinjenim Državama, sutra će se sastati sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

"Naša poruka iz Vašingtona je jasna. Kosovo postoji kao suverena, nezavisna, demokratska država. Postojala je juče, postoji danas, postojaće sutra i postojaće zauvek. Sjedinjene Države i Amerika se ponose vrednostima koje predstavljaju. I građani Kosova se ponose svojom baštinom, multietničkim sastavom, istorijom i nadom u budućnost koja nas sve ispunjava", rekao je Tači.

Tači je rekao da će Kosovo biti primer multietničke tolerantnosti u Evropi. Međutim, on se osvrnuo i na teškoće u razvoju demokratije i sprovođenju vladavine zakona na Kosovu.

"Razlog tih teškoća ne leži samo u tome što u severnom delu Kosova još operišu nezakonite bezbednosne strukture koje finansira Srbija, nego i činjenica da borba protiv korupcije i kriminala ne pokazuje dovoljno rezultata. O tome se u ime stabilnosti proteklih deset godina ćutalo. Međutim, istina je da pored kriminala i korupcije ne može da bude nikakve stabilnosti", kazao je Tači.

Tači je obećao svojim sugrađanima, kao i - kako je rekao - prijateljima u Vašingtonu, da će njegova vlada u narednom periodu ostvariti značajne rezultate u pogledu uspostavljanja vladavine zakona u zemlji.

"Skupština Kosova će podržati mišljenje MSP"

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići rekao je da će skupština nakon objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde doneti posebnu izjavu koja će biti usaglašena u poslaničkim grupama i koja će podržati mišljenje MSP-a.

"Izjava će biti usaglašena sa poslaničkim grupama u Skupštini Kosova. Verujem da će to biti podrška mišljenja MSP-a, zahtev za nova priznanja nezavisnosti. Zatražiće se da Skupština i druge institucije preuzmu odgovornosti u skladu sa Ustavom i dokumentom predsednika (Martija) Ahtisarija i drugim dokumentima međunarodne zajednice", kazao je Krasnići.

On je rekao da je ubeđen da će mišljenje MSP-a izraziti priznanje nove nezavisne i suverene države.

"Svi su znaci da će MSP u svom mišljenju izraziti priznanje nezavisnoj i suverenoj državi Kosovo", ocenio je Krasnići.

Sejdiju: Nema pregovora o statusu

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je rekao da Kosovo neće nikada prihvatiti razgovore o statusu, podelu i dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje.

Sejdiju je kazao da ne veruje da bi Međunarodni sud pravde mogao da zapostavi argumente koje je Priština dala u korist nezavisnosti.

Izražavanje te volje je usaglašeno sa svima koji podržavaju Kosovo i koji su investirali mnogo u mir i stabilnost, rekao je kosovski predsednik.

"Nezavisnost Kosova je nepovratna i zasnovana na volji jednog naroda da živi u slobodi i s opredeljenjem za integraciju u porodicu drugih slobodnih zemalja. Kosovo su do sada priznale 69 države, očekujemo nova priznanja i nastavićemo prijateljstvo sa zemljama koje su se našle Kosovu u teškim vremenima, ali i u vreme razvoja", rekao je on.

Javno čitanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde počinje u četvrtak u 15 časova. Televizija B92 obezbedila je direktan prenos sednice iz Haga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: